1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB, Enerji Birliği`nde uzlaştı

AB, Enerji Birliği`nde uzlaştı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği'ne üye ülkeler enerji alanında daha sıkı bir işbirliği içerisinde hareket etme konusunda uzlaştı.Avrupa Birliği'ne...

AB, Enerji Birliği`nde uzlaştı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği'ne üye ülkeler enerji alanında daha sıkı bir işbirliği içerisinde hareket etme konusunda uzlaştı.

Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, Brüksel'de dün yapılan zirvede, bir enerji birliğinin hayata geçirilmesi konusunda uzlaşma sağladı.

Rusya ile yaşanan gerginliklerin de etkisiyle hayata geçirilecek olan Enerji Birliği öncelikle Rusya'ya olan enerji bağımlılığını sonlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca Birlik ile enerji tasarrufu, ulusal enerji piyasalarının daha güçlü bir ağla birbirine bağlanması, yenilenebilir enerji türlerinin teşviki, iklimin korunması için daha etkin bir mücadele ve araştırma konularına ağırlık verilecek.

Projeden sorumlu Komisyon üyesi Maros Sefcovic ‘enerji birliğinin’ ülkeler arasındaki kenetlenmeyi hızlandıracağını belirterek, “Bu kuşkusuz en az Kömür ve Çelik Topluluğu kadar iddialı bir enerji projesi olacak. Nasıl Kömür ve Çelik Topluluğu 1950’li yıllarda bütünleşmeye ivme kazandırdıysa, enerji birliği de aynı etkiyi yapıp Avrupa iç pazarının potansiyelini gözler önüne serecektir.” dedi.

Sefcovic, Avrupa’daki 28 ayrı enerji piyasasını tek bir çatı altında toplayacaklarını ve bunun için sınır ötesi bağlantıların kurulması ve önemli altyapı projelerinin hızla tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler