1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB enerji yoğun sektörlerde hidrojen kullanımını öncelleyecek

AB enerji yoğun sektörlerde hidrojen kullanımını öncelleyecek

2030 yılında 40 bin MW yeşil hidrojen kurulu kapasitesi hedefleyen Avrupa Birliği (AB), karbondan arındırılması zor sektörlerde hidrojen kullanımına öncelik verecek.

AB enerji yoğun sektörlerde hidrojen kullanımını öncelleyecek

Enerji Günlüğü - AB, özel hidrojen altyapısı ve pazarları ile entegre karbondan arındırılmış gaz ağ planlaması için düzenleyici bir çerçeve oluşturuyor. Bu kapsamda hidrojen, elektrik ve doğal gaza yönelik ağ geliştirme planları arasında koordinasyon artırılacak. 

Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, hidrojen için İletim Sistemi Operatörleri (TSO'lar) ile Dağıtım Sistemi Operatörleri (DSO'lar) arasındaki bölünme konusunda anlaşmaya vardı.

Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, yenilenebilir ve doğal gazlar ile hidrojende iç pazarlar için ortak kurallar oluşturmaya yönelik direktif üzerinde geçici bir siyasi anlaşmaya vardı. Direktif, AB'nin 2050 yılında iklim nötrlüğü hedefine ulaşmak amacıyla, yenilenebilir ve düşük karbonlu gazların enerji sistemine nüfuz etmesini kolaylaştırmayı, doğal gazdan geçişe olanak sağlamayı amaçlıyor.

Anlaşmanın, yeni ortaya çıkan hidrojen sektörünü yaygınlaştırması ve gaz sektörünün yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırması yanında tüketicinin korunmasına yönelik kurallar belirlemesi ve arz güvenliğini güçlendirmesi bekleniyor. 

SAVUNMASIZ TÜKETİCİLER KORUNACAK

Savunmasız grupların korunmasında, üye devletler tedarikçi veya pazar katılımcısı değiştirme hakkının müşterilere maliyet, çaba ve zaman açısından ayrımcı olmayacak şekilde verilmesini sağlayacak. Geçici anlaşma, müşterileri gaz şebekesinin gelecekte hizmet dışı bırakılmasından veya hidrojen olarak yeniden kullanılmasından korumak amacıyla bağlantı kesintilerinin nasıl gerçekleşebileceğine ilişkin düzenlemeler sağlıyor. Bu konuda uygun kuruluşlara danışılması, müşterinin önceden bilgilendirilmesi ve korunmasız müşterilerin özel ihtiyaçlarının dikkate alınması öngörülüyor. 

HİDROJEN KULLANIMINA ÖNCELİK

Geçici anlaşma ayrıca hidrojen, elektrik ve doğal gaza yönelik ağ geliştirme planları arasında koordinasyonun artırılmasını sağlıyor. Ağ geliştirme planları, sektör entegrasyonu, 'önce enerji verimliliği' ilkesi ve karbondan arındırılması zor sektörlerde hidrojen kullanımına öncelik verilmesi üzerine inşa edilecek. Mevcut gaz şebekelerine yenilenebilir ve düşük karbonlu gazlar entegre edilecek. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler