1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB karbon nötr ürün iddiasını tümüyle yasaklayan kanun hazırladı

AB karbon nötr ürün iddiasını tümüyle yasaklayan kanun hazırladı

AB, tüketicilerin aldatılmasını önlemek amacıyla; karbon nötr ürün iddialarını tümüyle yasaklayan bir yasa hazırladı.

AB karbon nötr ürün iddiasını tümüyle yasaklayan kanun hazırladı

Enerji Günlüğü - AB, tüketicilerin aldatılmasını önlemek amacıyla; karbon nötr ürün iddialarını tümüyle yasaklayan bir yasa hazırladı. Düzenleme karbon piyasalarını da önemli ölçüde etkileyecek.

Avrupa Birliği (AB), tüketicilerin aldatılmasını önlemek amacıyla; şirketlerin ürünleriyle ilgili “karbon nötr” olduğunu iddia etmesini yasaklayan bir düzenleme hazırladı. 

Tüketici hakları örgütlerinin “yeşil aklama” olarak tanımladığı aldatıcı girişimleri önlemek amacıyla hazırlanan kapsayıcılığı yüksek yasa, herhangi bir ürünün “karbon nötr olduğunu” iddia etmeyi kesin biçimde yasaklayacak. 

İLK ETKİLERİ 2026’DA GÖRÜLECEK

Yasanın yürürlüğe girmesi için AB ülkelerinde ve Avrupa Parlamentosunun genel kurulunda nihai olarak onaylanması gerekiyor. Genel Kurulda onaylanırsa, AB ülkelerine, yasadan kaynaklı değişikliklerin benimsenmesi için iki yıl süre tanınacak. Dolayısıyla yasa yürürlüğe girecek olursa, bunun etkileri ancak 2026 yılında hissedilir olacak. 

YEŞİL AKLAMAYA SON

Yeni düzenlemenin, yürürlüğe girdikten sonra; yeşil aklamayı çok hızlı biçimde ortadan kaldırması bekleniyor. Başta tüketici örgütleri olmak üzere AB’de, bir süredir çevrecilik iddiaları nedeniyle bir kaos oluştuğu yönünde tartışmalar yürütülüyor. 

Yasayı hazırlayanlar, gıda ürünleri, plastik ürünler, havayolu hizmetleri, bankacılık hizmetleri gibi pek çok ürün ve hizmette karbon nötr diye bir kavram kullanılmasının mümkün olmadığını savunuyor. 

KARBON PİYASASININ UYUM GÖSTERMESİ GEREKECEK 

Yeni düzenleme, karbon piyasası oluşumuna da önemli ölçüde etki edecek. Başka bir deyişle kestirme hesaplarla dengeleme yapmak, artık mümkün olmayacak. 

“EKO” VE “DOĞAL” GİBİ ÜRÜN ADI EKLERİ YASAKLANIYOR

Çevre dostu uygulamalarla ilgili kuralları da sıkılaştıracak olan yeni yasa; ürün adlarında kullanılan “eko” ve “doğal” gibi yaygın eklerin bilimsel kanıtlarla desteklenmesini gerektirecek.

Öte yandan düzenleme; söz konusu bilimsel kanıtları sağlayabilen ve ürünün kullanım ömrünü etiketinde açıkça belirtebilen ürünler için de çok güçlü destekler vaat ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler