1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB liderleri kaya gazını konuşacak

AB liderleri kaya gazını konuşacak

Enerji Günlüğü - AB liderleri, 22 Mayıs'taki zirvelerinde kaya gazı çıkarılması ve iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesi gibi zorlu konuları...

AB liderleri kaya gazını konuşacak

Enerji Günlüğü - AB liderleri, 22 Mayıs'taki zirvelerinde kaya gazı çıkarılması ve iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesi gibi zorlu konuları görüşecek.

 

14-15 Mart'taki zirvede AB liderleri, enerji fiyatlarının nasıl düşürüleceğini ve AB sanayisinin rekabet gücünün nasıl artırılacağını görüşmek için bir araya geliyor. EurActiv'in haberine göre zirve kararlarının taslak kılavuzunda, AB devlet ve hükümet başkanlarının, ekonomik krizin etkilerini hafifletebilmek için büyüme, üretkenlik ve istihdamı artıracak enerji politikalarına yoğunlaşacağı belirtiliyor.

Belgede, yüksek enerji fiyat ve maliyetlerinin Avrupa'daki rekabetçiliğe zarar verdiğine dikkat çekiliyor ve bir yandan Avrupa'da yatırımlar ve enerji altyapısında eksiklik yaşanırken Avrupa'nın rekabet gücünü nasıl koruyabileceğinin tartışmaya açılması çağrısında bulunuluyor. AB Konseyi aynı zamanda liderleri, enerji verimliliğini artırma, yerel kaynakları geliştirme ve yatırımların önünü açmak için yolları tartışmaya davet ediyor. Avrupa Komisyonu'ndan ise 2020 sonrası için öngörülebilir bir iklim ve enerji politikası belirlemesi istenecek.

İKLİM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Komisyon'dan 2014 sonuna kadar üye ülkelerde, AB'nin rekabet gücüne ışık tutacak bir enerji maliyeti analizi gerçekleştirmesi de istenecek. AB işveren örgütü BusinessEurope geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'dan, AB'nin enerji politikalarını, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yönelik bir yaklaşımdan rekabetçilik ve arz güvenliği yaklaşıma kaydırmasını istemişti.

Taslak kararlarda AB'nin hedefinin, 'iş dünyası ve sanayi için adil bir rekabet ortamı sağlamak', böylece 'karbon sızıntısının' etkilerinin yanı sıra küresel pazarda da rekabet edebilmesinin önünü açmak olduğu belirtiliyor. 'Karbon sızıntısı' tabiri, Avrupa'daki şirketlerin daha gevşek iklim politikalarından fayda sağlamak için AB dışına taşınmasıyla ilgili olarak kullanılan bir terim.

KAYA GAZI

Liderlerin aynı zamanda Komisyon'u, hem geleneksel, hem de geleneksel olmayan yerel enerji kaynaklarına daha sistemik bir yaklaşımı değerlendirmesi için yetkilendirmesi bekleniyor. Geleneksel olmayan enerji kaynakları, genellikle kaya gazı için kullanılan bir terim. ABD'de sanayinin tekrar canlanmasını sağlayan kaya gazı, bazı AB ülkelerinde ciddi şüphelerle karşılaşıyor. AB Konseyi, AB ülkeleri arasında 'enerjiyle ilgili önemli ulusal kararların diğer üye ülkeler üzerindeki etkileri konusunda' düzenli bilgi paylaşımı tesis etmek istediklerini söylüyor. Kaynaklar belgenin bu bölümünün, büyük ölçüde nükleer santral inşaatlarıyla ilgili olduğunu söyledi. Nükleer enerji kullanmama kararı alan Avusturya, sınırın biraz ötesinde, Slovakya'daki Mochovce ve Temelin santralleriyle ilgili endişelerini dile getirmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler