1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB, net sıfır emisyon için 1,5 trilyon euro yatırım yapmalı

AB, net sıfır emisyon için 1,5 trilyon euro yatırım yapmalı

Yeni bir araştırmaya göre, Avrupa Birliği'nin 2050 net sıfır emisyon hedefine ulaşması için yılda 1,5 trilyon euro yatırıma ihtiyacı olacak.

AB, net sıfır emisyon için 1,5 trilyon euro yatırım yapmalı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği'nin 2050 net sıfır emisyon hedefine ulaşması için yeşil dönüşüme yönelik kamu harcamalarının iki katına çıkarak yılda 490 milyar euroya ulaşması gerektiği kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu önümüzdeki hafta AB'nin 2040 yılına kadar net emisyonlarını 1990 seviyelerinden %90 oranında azaltmasını ve Avrupa'nın 2050 yılına kadar sıfır net emisyona ulaşması için gereken yatırımlardaki büyük artışı ana hatlarıyla açıklamasını önerecek.

Fransız düşünce kuruluşu Institut Rousseau tarafından yapılan araştırmaya göre, Avrupa Birliği'nin 2050 net sıfır emisyon hedefine ulaşması için gereken finansman miktarı yılda 1,5 trilyon euro. 

Araştırmacılar, net sıfır emisyona ulaşmak için gereken yatırımların çoğunlukla özel sektörden geleceğini, ancak yeşil dönüşüme yönelik kamu harcamalarının da iki katına çıkarak yılda 490 milyar euroya ulaşması gerektiğini kaydettiler.

HARCAMALARIN BÜYÜK KISMI YENİDEN YÖNLENDİRİLEBİLİR

Bununla birlikte araştırmaya göre bu finansmanın yıllık 1.16 trilyon euro gibi çok büyük bir kısmı, çoğu çevreyi kirleten faaliyetlere yapılan mevcut harcamaların yeniden yönlendirilmesiyle sağlanabilir. Araştırmacılar, bunun içten yanmalı motorlu araçlar, fosil yakıt üretimi ve yeni havaalanları gibi alanlardan büyük ölçüde vazgeçilmesi ve toplu taşıma, binaların yenilenmesi ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması için yatırımların artırılması anlamına geleceğini belirttiler.

 

Önceki ve Sonraki Haberler