1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. AB nükleer güvenliğinde yoğunlaşacak

AB nükleer güvenliğinde yoğunlaşacak

Enerji Günlüğü - AB ülkeleri, Avrupa Komisyonu'nun nükleer güvenlik standartlarını artıracak ve nükleer tesislerin denetimini iyileştirecek düzenlemelerini...

AB nükleer güvenliğinde yoğunlaşacak

Enerji Günlüğü - AB ülkeleri, Avrupa Komisyonu'nun nükleer güvenlik standartlarını artıracak ve nükleer tesislerin denetimini iyileştirecek düzenlemelerini kabul etti.

2011'de Japonya'da meydana gelen Fukuşima felaketinin ardından nükleer santrallerin dayanıklılık düzeyini teşhis etmek için stres testleri yürüten Avrupa Birliği, bu alandaki düzenlemeleri sıkılaştırmak için bir plan hazırladı. AB ülkelerinin temsilcileri, Avrupa Komisyonu'nun planı üzerinde anlaşmaya vardı.

Komisyon'un enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, 'Tüm çabalarımızı, AB'deki her bir nükleer elektrik santralde en üst düzey güvenlik standartlarının uygulanmasını sağlamaya yoğunlaştırmalıyız' dedi.

Avrupa'da şu anda faal durumda 132 nükleer reaktör bulunuyor. Komisyon, Avrupa'daki nükleer santrallerde güvenliği artırmanın maliyetinin 10 ile 25 milyar Euro arasında olacağını açıkladı.

Üzerinde anlaşmaya varılan yeni düzenlemeler çerçevesinde, yeni kurulacak nükleer santrallerin, reaktörün göreceği zararın santral dışına taşmasını önleyecek şekilde tasarlanması gerekecek.

Aynı zamanda üye ülkelerin hem kaza halinde yürütülecek kamu iletişimine ilişkin bir strateji hazırlaması, hem de vatandaşlara yeni nükleer santrallerle ilgili karar alma mekanizmalarına katılma fırsatı tanıması gerekecek.

Düzenlemelerle, santrallerin en az altı yılda bir akran denetiminden geçmesini öngören bir sistem de getiriliyor. Ulusal denetim kurumlarının bağımsızlıkları ve yetkilileri de güçlendiriliyor.

Düzenlemelerin yasalaşmadan önce AB liderlerinden resmen onay alması gerekiyor.

Kaynak: EurActiv

Önceki ve Sonraki Haberler