1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması yasalaştı

AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması yasalaştı

2026’da başlayacak olan ve Avrupa’nın ithal ettiği ürünlerin karbon salımına göre vergilendirilmesini öngören sınırda karbon vergisi uygulaması nihai olarak onaylanarak yasalaştı.

AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması yasalaştı

Enerji Günlüğü - Avrupa’nın ithalatın sera gazı salım değerleri temel alınarak belirlenmesine yönelik geliştirilen AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) nihai olarak onaylandı.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına ve AB'nin diğer uluslararası yükümlülüklerine uygun olarak geliştirilen AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) yasalaştı. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi, eş yasa koyucular olarak, nihai SKDM Yönetmeliğini 10 Mayıs 2023'te imzaladılar. Böylece SKDM’yi destekleyen hükümler ve operasyonel özellikleri artık kademeli olarak yürürlüğe girecek ve uygulanacak.

AVRUPA DIŞI ÜRETİCİLERİ ÇEVRECİ OLMAYA TEŞVİK EDECEK

SKDM ile AB üyesi olmayan bir üretici, ithal edilen malların üretiminde kullanılan karbon için üçüncü bir ülkede zaten bir bedel ödediğini gösterebildiğinde, ilgili maliyet AB ithalatçısı için tamamen düşülebilecek. Bu nedenle SKDM, AB üyesi olmayan ülkelerdeki üreticileri üretim süreçlerini çevreci olmaya teşvik ederek karbon kaçağı riskinin azaltılmasına yardımcı olacak.

MEKANİZMA DOLAYLI EMİSYONLARA UYGULANACAK

Mekanizma, kapsanan ürünlerin üretim sürecinde yayılan sera gazlarının doğrudan emisyonlarının yanı sıra yönetmeliğin ekinde listelenen bazı ürünler için dolaylı emisyonlara uygulanacak. Anlaşma, dolaylı emisyonların gelecekte başka ürünlere dâhil edilmesi için bir analiz yapılması gerektiğini öngörüyor. SKDM’nin geçiş aşamasındaki genel işleyişine ilişkin bir inceleme, nihai sistemin yürürlüğe girmesinden önce tamamlanacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler