1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB siyasi gruplar elektrik reformunda anlaştı

AB siyasi gruplar elektrik reformunda anlaştı

AB'nin elektrik piyasası reformunun yasalaşması için önemli bir adım atıldı. Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi gruplar, reformun genel şartları üzerinde anlaştılar.

AB siyasi gruplar elektrik reformunda anlaştı

Enerji Günlüğü - AB Parlamentosu elektrik piyasası reformu konusunda siyasi anlaşmayı imzaladı. Reform yasalaşmadan önce AB üye devletleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından inceleniyor.

Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi gruplar, AB'nin elektrik piyasası reformunun genel şartları üzerinde 6 Temmuz Perşembe günü anlaşarak, yasayı nihai hale getirmek için AB üye ülkeleriyle yapılacak belirleyici müzakereler öncesinde teklifin AB meclisinde hızla kabul edilmesinin önünü açtı. Mevcut durumda reform yasalaşmadan önce ortak bir metin üzerinde anlaşmaya varması gereken AB üye devletleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından inceleniyor.

Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) adına müzakerelere liderlik eden İspanyol AB milletvekili Nicolas Casares, “S&D, Renew, Greens ve EPP ile Elektrik Piyasası Reformu konusunda genel bir anlaşma sağladık” dedi. 

Düşük karbonlu elektrik üretimini yaygınlaştırmayı ve yaşanan enerji krizinin tekrarlamamasını amaçlayan reform, yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu nükleer santralleri "fark sözleşmeleri" kapsamına alarak, bu alandaki yatırımcılara minimum gelir garantisi sağlıyor.

DOĞAL GAZDAN UZAKLAŞILIYOR

Mevcut sistemde, AB'deki toptan elektrik fiyatı, toplam elektrik talebini karşılamak için ihtiyaç duyulan son üretici tarafından ve genellikle hızla devreye alınabilen doğal gaz santrallerince belirleniyor. Geçen yıl yaşanan enerji krizinde, doğalgaz fiyatlarındaki hızlı yükseliş, bu piyasanın dengesini bozmuş, elektrik fiyatlarını rekor seviyelere yükseltmişti. Reformla bu piyasa güncellendi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler