1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB, Ukrayna ve Rusya üçlü görüşmeleri devam edecek

AB, Ukrayna ve Rusya üçlü görüşmeleri devam edecek

Enerji Günlüğü –  AB, Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleştirilen üçlü doğal gaz müzakerelerinin ilk günü sonuçsuz kaldı.AB, Ukrayna ve Rusya...

AB, Ukrayna ve Rusya üçlü görüşmeleri devam edecek

Enerji Günlüğü –  AB, Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleştirilen üçlü doğal gaz müzakerelerinin ilk günü sonuçsuz kaldı.

AB, Ukrayna ve Rusya arasında doğal gaz fiyatı ve borçların ödenmesi konusunda dün Brüksel'de başlayan ikili müzakerelerin ilk gününde bir sonuç alınamadı. Müzakerelerin bugünde devam etmesi bekleniyor.

Taraflar, AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Gunther Oettinger'in de katılımı ile yapılacak görüşmeler öncesinde bir uzlaşmaya varmaya çalışıyorlar.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Oettinger'in de katılacağı görüşmeler bugün geç saatlerde veya Çarşamba sabahı devam edecek" ifadelerine yer verildi.

Görüşmeler Bulgaristan ve Sırbistan’ın dün yaptıkları açıklamalarla Güney Akım Boru Hattı çalışmalarını askıya aldıklarını duyurmaları nedeniyle ayrıca bir önem taşıyor.

Nisan ayında Ukrayna'ya gaz satış fiyatını yüzde 80 artırarak 268.50 dolar/bin metreküpten 485.50 dolar seviyesine çıkaran Gazprom, bu fiyat üzerinde yapılan hesaplamalar ile Ukrayna'nın 4,46 milyar dolar borcu olduğunu savunuyor. Ukrayna ise fiyat düşene kadar ödeme yapmayı reddediyor.

RUSYA CEPHESİNDEN AÇIKLAMALAR

Arhangelsk’te öğrencilerle bir araya gelenRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, enerji alanında yapılan çalışmalarda faydanın tüm insanlığın yararına olduğunu, hiç kimseyi işbirliğinin dışına itme gibi bir duruşları olmadığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Finlandiya temasları çerçevesinde yaptığı açıklamada, AB’nin Güney Akım konusundaki adımlarının yapıcı olmadığı eleştirisi getirdi. Lavrov, “AB, Rusya’nın Kiev yönetimini tanıyıncaya kadar Güney Akım konusunda çalışmaların dondurulmasını istiyor. Bunun yapıcı bir adım olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti. Rusya’dan ne istendiğinin açık olmadığını kaydeden Lavrov, Rusya’nın Ukrayna krizinin çözümü için her şeyi yaptığını, bunun AB tarafından görülmediğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler