1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB ülkeleri sınırda karbon vergisinde anlaştı

AB ülkeleri sınırda karbon vergisinde anlaştı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, üçüncü ülkelerden alınan ve değeri 150 avrodan yüksek olan bazı karbon yoğun ürünleri sınırda karbon vergisine tabi tutacak.

AB ülkeleri sınırda karbon vergisinde anlaştı

Enerji Günlüğü - AB, üçüncü ülkelerden ithal edilen çimento, alüminyum, gübre, elektrik, demir - çelik gibi ürünlerden karbon vergisi alacak.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, karbon fiyatlandırma sistemine sahip olmayan ülkelerden gerçekleştirilen yüksek karbon ayak izine sahip malların ithalatını izlemeyi ve azaltmayı amaçlayan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) adlı düzenleme konusunda anlaştılar. Avrupa Birliği (AB) Konseyi yaptığı açıklamada, AB dışında üretilen karbon yoğun ürünlerin ithalatının hedef aldığı belirtilerek, üçüncü ülkelerden gelen çimento, alüminyum, gübre, elektrik, demir ve çelik gibi ürünlerin karbon vergisine tabi tutulacağını bildirdi. 

Açıklamada, değeri 150 eurodan az olan malların vergiden muaf tutulacağı kaydedildi. AB'ye yapılan sevkiyatların yaklaşık 3'te 1'inin bu kategoriye girdiği belirtildi.

Açıklamada, söz konu mekanizma gelirleri ile üçüncü ülkelerle iş birliği konularının halen Konsey'de görüşülmeye devam ettiği belirtilerek, bu konularda da yeterli ilerleme sağlandıktan sonra Avrupa Parlamentosu (AP) ile müzakerelere başlanacağı bildirildi.

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın yürürlüğe girmesi için AB Konseyi ve AP tarafından resmen onaylanması gerekiyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler