1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ABD akkor ampul üretimi ve satışını yasakladı

ABD akkor ampul üretimi ve satışını yasakladı

ABD, 01 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla akkor ampullerin üretimini ve satışına yasak getirdi.

ABD akkor ampul üretimi ve satışını yasakladı

Enerji Günlüğü - ABD, 01 Ağustos 2023 Salı gününden itibaren akkor ampul üretmeyi ve satışını yasakladı. Tüketiciler bundan böyle perakendecilerden sadece led veya floresan ampul satın alabilecekler. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde Federal Hükümet, akkor ampullerin üretiminin ve satışının 01 Ağustos 2023 Salı gününden itibaren yasaklanmasına karar verdi. Federal Hükümet akkor ampul yasağına ilişkin açıklamaları, yılbaşından bu yana yapıyordu. Hükümet yasağın gerekçesini paradan tasarruf etme ve çevresel etkileri en aza indirme olarak açıkladı. 

YASAĞI DELEN ÜRETİCİYE AMPUIL BAŞINA 542 DOLARA KADAR CEZA

ABD’de tüketiciler bundan böyle led ampuller veya kompakt floresan ampuller satın alabilecekler. Yasağı ihlal eden üretici şirketler, yasa dışı olarak üretecekleri her bir ampul başına 542 dolara kadar artabilen para cezalarıyla karşı karşıya kalabilecekler.

ABD Enerji Bakanlığı, led ampullerin %75 daha az enerji kullanarak daha fazla ışık sağladığını ve akkor ampullere göre 25 kat daha uzun süre dayandığını; ayrıca ABD şartlarında ailelerin yılda yaklaşık 100 dolar kadar tasarruf etmelerini sağladığını bildirdi. 

ULUSAL ÖLÇEKTE YAKLAŞIK 3 MİLYAR DOLAR TASARRUF

Daha dayanıklı olan led ampullerin fiyatı, akkor ampullerin yaklaşık 2 katı kadar. Buna rağmen uzun vadede ekonomik bir seçenek oldukları biliniyor. Yasaklama kararının ABD’de ulusal ölçekte sağlayacağı parasal tasarruf tutarı ise yaklaşık 3 milyar dolar olarak hesaplandı. Uygulama ayrıca 30 yıllık süre içinde karbon emisyonlarını azaltmada da önemli katkı sağlayacak. 

Akkor ampul yasağına yönelik bazı eleştiriler de söz konusu. Senatodaki bazı temsilcilerin de dahil olduğu bir grup Amerikalı, tasarruf etme veya tüketilecek ürünü seçme konusunda Amerikalıların kendi kararlarını verebileceklerini öne sürüyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler