1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD Çin’e İran yaptırımlarını hatırlattı

ABD Çin’e İran yaptırımlarını hatırlattı

ABD Biden yönetimi, İran'a yönelik Trump dönemi yaptırımlarının uygulamaya devam edeceğini Çin'e iletti.

ABD Çin’e İran yaptırımlarını hatırlattı

Enerji Günlüğü - ABD Biden yönetimi, İran'a yönelik Trump dönemi yaptırımlarının uygulamaya devam edeceğini Çin'e iletti.

İran'ın Çin'e olan petrol ihracatı bir süredir artıyor ve bazı gözlemciler Biden yönetiminin Tahran'ı nükleer müzakerelere katılmaya cesaretlendirmek için buna göz yummakta olduğu değerlendirmesi yapıyorlardı. Ancak FT'ye konuşan yetkili, "Çin yönetimine, yaptırımlarımızı uygulamaya devam edeceğimizi bildirdik. Örtülü bir yeşil ışık yakmadık" dedi. 

Çin'in Washington Büyükelçiliği ise konuya ilişkin açıklama yapmadı. Çin, Şubat ayında İran'dan günlük ortalama 478 bin varil petrol ithal etti. 

ÇİN BİDEN’İ TEST EDİYOR

Öte yandan Çin’in, İran ve Venezuela'dan petrol alımlarını artırarak Biden'ı test ettiği iddia edildi. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Çin'in İran'dan petrol alımları günlük 918 bin varille ABD'nin Tahran ambargosunun başladığı dönemden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Çin'in tutumunun ABD ile müzakereleri zorlaştıracağı, İran'ın da günlük 1 milyon varil petrol satabildiği ortamda ABD ile görüşmelere yanaşmayacağı yorumu yapıldı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Çinli meslektaşları dün Alaska'da bir görüşme gerçekleştirdi.

 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler