1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD doğalgazı Avrupa için henüz çare değil

ABD doğalgazı Avrupa için henüz çare değil

Enerji Günlüğü – Avrupa’da Rus gazının yerini ABD doğalgazının alabilmesi için zamana ihtiyaç olduğu söyleniyor.Amerika'nınsesi.com sitesinin haberine...

ABD doğalgazı Avrupa için henüz çare değil

Enerji Günlüğü – Avrupa’da Rus gazının yerini ABD doğalgazının alabilmesi için zamana ihtiyaç olduğu söyleniyor.

Amerika'nınsesi.com sitesinin haberine göre, Rusya ile doğalgaz arzı konusunda sıkıntı yaşayan Avrupa için Rus doğalgazının yerini ABD doğalgazının alması için henüz erken.

Rusya Ukrayna’ya sattığı doğal gazın fiyatını arttırmaya devam ederken, Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltacak çözümün Amerika’dan gelebileceği düşünülüyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Kent Klein’a göre, bunun gerçekleşmesi için henüz çok erken.

Doğalgazını Rusya’dan alan Ukrayna’da ve altı Avrupa ülkesinde birçok aile giderek fiyatı artan Rus gazını mecburen kullandıkları için diğer ihtiyaçlarından vazgeçmek zorunda kalıyor. Doğalgazını satmak için müşteri sorunu olmayan Rusya, batılı ülkelerin yaptırım tehditlerine aldırış etmiyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov, Moskova’nın doğalgaz satabilecek başka müşteriler bulması halinde doğalgaz fiyatının daha da artacağını belirterek, “Avrupalılar’ın Amerika’dan ya da başka ülkelerden doğal gaz alabilmek için yeni altyapıya yatırım yapmaları gerekecek. Bu da fiyatları arttıracak ve tüketici daha fazla ödemek zorunda kalacak ama Rus doğal gazı başka ülkelerde kullanılmaya devam edecek.”dedi.

TERMİNALLERİN YAPIMI 2017’DEN ÖNCE BİTMEZ

Maryland eyaletindekine benzerterminallerden geçen Amerikan doğal gazı çözüm olabilir ama bunun için henüz erken. Terminalin doğal gazı likit petrol gazına çevirebilecek altyapıya sahip olması 2017 yılını bulacak. Şu anda yapımı devam eden terminallerin de 2017’den önce tamamlanması beklenmiyor. Terminalden üretilen doğal gaz Hindistan ve Japonya’ya satılacak.

ABD AVRUPA’NIN İLK GAZ KAYNAĞI DEĞİL

Alman Marshall Fonu enerji uzmanı Paul Bledsoe’ya göre Amerika, Avrupa’nın ilk yeni doğalgaz kaynağı olmayacak: “Öncelik sırasında Orta Asya, Kuzey Afrika ve kendi kaynakları olacak. Küresel doğal gaz kaynaklarını genişletmekten yani doğal gaz piyasasını küreselleştirmekten bahsediyoruz.”

Bledsoe’ya göre, Avrupa ülkelerinin Washington’a yaptığı doğal gaz ithal başvurularının hızlandırılması ve Avrupa’ya kendi kaya gazını geliştirmesi için yardım edilmesi gerekiyor. Bledsoe, “Amacımız doğalgaz alanında ortak bir Amerika – AB planı geliştirip, kaynakları çoğaltmak, uzun vadede fiyatları düşürmek, hava kirliliği emisyonlarını azaltıp, Rusya’ya olan bağımlılıktan kurtulmak. Elimizde çok büyük bir fırsat var.” diyor

Enerji uzmanı Profesör Steve LeVine’e göre bu gerçekleştiğinde hem Avrupa hem de Amerika kazançlı çıkacak: “Doğal gaz ihracatı ve göndereceği mesaj Amerika’nın dünyadaki siyasi ve jeopolitik etkisini arttıracak derecede önemli.”

Profesör Steve LeVine’e göre bu durumda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, düşük fiyatta ısrar edecek olan Çin’e doğal gaz satmak zorunda kalacak.

Önceki ve Sonraki Haberler