1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ABD elektrikli araçlarda yüzde 50 hedef belirledi

ABD elektrikli araçlarda yüzde 50 hedef belirledi

ABD Başkanı Joe Biden, 2030'a kadar yeni satılan araçlar içinde elektrikli araç oranını yüzde 50'ye çıkarma hedefi belirledi.

ABD elektrikli araçlarda yüzde 50 hedef belirledi

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Joe Biden, 2030'a kadar yeni satılan araçlar içinde elektrikli araç oranını yüzde 50'ye çıkarma hedefi belirledi.

ABD, Çin’in hakim olduğu elektrikli araç pazarında elini güçlendirecek yeni adımlar atacak. ABD Başkanı Biden, ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadele planı kapsamında ülkede satılan araçların %50’sinin 2030 yılına kadar elektrikle veya hidrojenle çalışmasını ya da sıfır emisyonlu sürüşe sahip olmasını öngören bir başkanlık kararnamesi çıkardı. 

Ayrıca kirliliği 2026'ya kadar azaltacak yeni araç emisyon standartları da öneren ABD yönetimi, 2023 yılında %10'luk bir emisyon azaltımı önerdi.

Biden'ın bu kararının, ABD'nin elektrikli araçlara hızlı bir geçiş yapan Çin'in otomotiv endüstrisiyle rekabet etmesini de kolaylaştıracağı öngörülüyor. Biden'in yayınladığı kararname, daha sıkı araç emisyon standartları belirlenmesine yönelik gelecek turun takvimini de ortaya koyacak. 

HEDEFİN YASAL BAĞLAYICILIĞI YOK

Yasal olarak bağlayıcı olmayan %50 hedefi, ABD ve yabancı otomobil üreticilerinin desteğini kazandı. Ancak çevreciler otomobil üreticilerinin bağlayıcı olmayan bir hedefe olan bağlılığını güvenilmez olarak nitelendirerek tepki gösterdiler. Bu hedefi başarmak milyarlarca dolar devlet finansmanı da gerektirecek.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler