1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD İran yaptırımlarını kaldırmada ilk adımları attı

ABD İran yaptırımlarını kaldırmada ilk adımları attı

Enerji Günlüğü – ABD geçen Kasım ayında imzalanan altı aylık ortak eylem planı çerçevesinde İran Milli Petrol Şirketi (NIOC), İran Ulusal Tanker...

ABD İran yaptırımlarını kaldırmada ilk adımları attı

Enerji Günlüğü – ABD geçen Kasım ayında imzalanan altı aylık ortak eylem planı çerçevesinde İran Milli Petrol Şirketi (NIOC), İran Ulusal Tanker Şirketi (NITC) ve 14 İran Petrokimya şirketine uygulanan yaptırımları geçici olarak kaldırdı.

ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi (OFAC) Kasım ayında yapılan Cenevre görüşmeleri sonrası yapılan anlaşma çerçevesinde ilk adım olarak 14 İran Petrokimya şirketine uygulanan yaptırımları geçici olarak kaldırdı. Ayrıca, , İran Milli Petrol Şirketi (NIOC) ve İran Ulusal Tanker Şirketini (NITC)de yaptırımlar listesinden çıkardı. Böylece daha rekabetçi fiyatlarla nakit transferi ve mal ihracatı kolaylaşacak.

Yaptırımların hafifletilmesi mali, sigorta ve transfer kısıtlamalarının tümünü kapsıyor. Ayrıca 14 Petrokimya şirketinin adı yaptırım listesinden çıkarıldı. Bu şirketler:Bandar İmam, Bu Ali Sina, Mobin, Nouri, Pars, Shahid Tondgouyan, Shazand, Tebriz, Jam, Ghaed Basir, Marjan, Poulinar, Sadaf-e-Assalouyeh ve Ariya Sasoul petrokimya şirketleri.

İran ve beş BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülke ve Almanya (G5+1) arasında 24 Kasım 2013 tarihinde imzalanan Cenevre anlaşması çerçevesinde ABD Hazine Bakanlığı 20 Ocak’ta İran üzerindeki bazı yaptırımları geçici olarak kaldırdı. Bazı yaptırımların da İran’ın pazarlık sonrasında yükümlülüklerini yerine getirmesi karşılığında 20 Temmuz’a kadar kaldırılması planlanıyor.

24 Kasım’da İran nükleer programı nedeniyle Batılı devletlerle on yıldır süregelen anlaşmazlığa kalıcı bir çözüm bulmak için altı aylık bir ortak eylem planı imzalanmıştı. Geçen hafta Pazartesi günü Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından İran’ın nükleer zenginleştirme çalışmalarını %20 oranında azalttığını rapor etmesinin ardından Tahran’a karşı uygulanan bazı yaptırımlar hafifletilmesinin önü açılmış oldu.

İRAN MİLLİ PETROL ŞİRKETİ (NIOC) VE İRAN ULUSAL TANKER ŞİRKETİ DE LİSTEDEN ÇIKARILDI

ABD, İran Milli Petrol Şirketi (NIOC) ve İran Ulusal Tanker Şirketini (NITC)de yaptırımlar listesinden çıkardı.

NITC Başkanı Ali Ekber Safai Pazar günü,ABD’nin yaptırımları hafifletme kararının Çin, Türkiye, Tayvan, Japonya, Hindistan ve Güney Kore’ye yapılan ham petrol ihracatı için gerekli olan sigortacılık ve banka hizmetlerindeki tüm engelleri ortadan kaldıracağını açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler