1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD İran’dan petrol ithalatını durdurmayı hedefliyor

ABD İran’dan petrol ithalatını durdurmayı hedefliyor

Enerji Günlüğü - İran ile nükleer anlaşmadan çekilen ABD, müttefiklerinin İran'dan petrol ithalatını, anlaşma iptalinin yürürlüğe gireceği Kasım...

ABD İran’dan petrol ithalatını durdurmayı hedefliyor

Enerji Günlüğü - İran ile nükleer anlaşmadan çekilen ABD, müttefiklerinin İran'dan petrol ithalatını, anlaşma iptalinin yürürlüğe gireceği Kasım ayına kadar durdurmalarını hedefliyor.

Amerika Birleşik Devletleri, İran'dan petrol ithalatı yapan devletlerin Kasım ayından itibaren Tahran'dan alımları kesmesi için girişimde bulunmaya hazırlanıyor. DW'nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, müttefiklerinin İran'dan yaptıkları petrol ithalatını 2018 yılı Kasım ayına kadar sıfırlamalarını hedeflediklerini söyledi. Ancak ABD’nin 4 Kasım sonrası İran'la ticaret yapmaya devam eden devletlere ABD Merkez Bankası aracılığıyla uygulayacağını açıkladığı yaptırımların nasıl olacağı konusunda bir netlik bulunmuyor.

Tahran yönetiminin uluslararası piyasalara petrol satışının kesilmesiyle birlikte azalacak olan küresel arzı karşılamak için ABD'li bir heyetin Ortadoğu'daki diğer üreticilerle görüşmek üzere gelecek hafta Körfez ülkelerini ziyaret edeceğini belirten yetkili, "İran'a akan fonları izole etmeyi ve İran'ın bölgedeki zararlı davranışlarının tümüne dikkat çekmeyi hedefliyoruz" ifadesini kullandı. 

Bu durumdan 2017 yılında yurtdışından ithal ettiği 25,7 milyon tonluk ham petrolün 11,4 milyon tonu İran'dan satın alan Türkiye de etkilenecek. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ithalatçıların İran'a uygulanacak yeni yaptırımlardan etkilenmemesi için gerekli önlemleri alacaklarını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ile yapılan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs itibarıyla çekildiklerini açıklaması sonrası anlaşma hükümlerinin iptalinin yürürlüğe girmesi için gereken 180 günlük süre 4 Kasım'da doluyor.

Trump'ın, tarafları arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin'e ek olarak Almanya ve blok olarak Avrupa Birliği'nin bulunduğu anlaşmadan çekilmesi sonrası diğer imzacılar Tahran ile 2015 yılında ulaşılan mutabakata bağlı kalacaklarını açıklamıştı.

 
Önceki ve Sonraki Haberler