1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD Kürt petrolünün ihracatından kaygılı

ABD Kürt petrolünün ihracatından kaygılı

Enerji Günlüğü – ABD, Irak'ın Onaylamadığı bir petrol ihracatını desteklemediği açıklamasını yaptı.Amerika, Türkiye'nin Ceyhan limanında bekleyen...

ABD Kürt petrolünün ihracatından kaygılı

Enerji Günlüğü – ABD, Irak'ın Onaylamadığı bir petrol ihracatını desteklemediği açıklamasını yaptı.

Amerika, Türkiye'nin Ceyhan limanında bekleyen Kuzey Irak petrolünü uluslararası piyasalara sevk etmeye başladığı haberinin ardından, Irak'ın Onaylamadığı bir petrol ihracatını desteklemediğini belirterek, Irak’ta ‘bölünme ve gerginliğe yol açacak hareketlerden kaçınma’ çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Ceyhan limanında bekleyen Kuzey Irak petrolünün sevk edilmesiyle ilgili olarak, haberi gördüklerini bildirdi ve , “Irak’taki federal hükümetin uygun onayı olmadan ihracat yapılmasına destek vermiyoruz ve uzun süredir tavrımız bu yöndedir. Bunun yansımalarının devam etmesi konusunda kaygılarımız var” diye konuştu.

“Bunun yansımalarını Türkiye’deki ve Irak Kürdistanı’ndaki ortaklarımızla görüşeceğiz” diyen Sözcü Psaki, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yle de düzenli aralıklarla temaslar yürüttüklerini ve öncelikli kaygılarının “Irak’ın istikrarı” olduğunu sözlerine ekledi.

Amerika’nın bu konudaki tutumunun değişmediğinin altını çizen Psaki, Irak’ın zor zamanlardan geçtiğini söyledi ve şu açıklamayı yaptı: “Tüm tarafların Irak’ı toparlayacak, bölünmeyi ve gerginliği arttırmaktan kaçınacak adımlar atmaları konusunda açık olduk. İki tarafla da (Türkiye ve Iraklı Kürtler) temasta olacağız”.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkiyatı başladı. 1 milyon varil petrolün yüklemesi devam ediyor" demişti.

ANLAŞMA OLMADAN ADIM ATMAMA ÇAĞRISI

Öte yandan, bu açıklamaların ardından ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Marie Harf da,taraflar arasında anlaşma sağlanmadan herhangi bir adım atmam çağrısında bulunarak, “Burada yapılması gereken şey, tüm tarafların masaya geri dönmesi ve anlaşma sağlanmadan yeni adım atmaktan kaçınmasıdır. Şu ana kadar farklı adımların atıldığını gördük ve buna destek vermiyoruz” diye konuştu.

Amerika’nın Irak petrollerinin ticareti konusundaki politikasının değişmediğinin altını çizen Marie Harf, Washington’un konuyla ilgili temaslar yürüttüğünün işaretini vermekle birlikte, kimlerle görüşüldüğü konusunda bilgisi olmadığını söyledi.

Kaynak:amerikaninsesi.com

Önceki ve Sonraki Haberler