1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD LNG ihracatında dünya bir numarası

ABD LNG ihracatında dünya bir numarası

2023 yılında Avustralya ve Katar'ı geride bırakarak dünyanın en büyük LNG ihracatçısı olan ABD, 91,2 milyon metrik ton LNG ihraç etti.

ABD LNG ihracatında dünya bir numarası

Enerji Günlüğü - Bloomberg verilerine göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avustralya ve Katar'ı geride bırakarak 2023 yılında dünyanın en büyük LNG ihracatçısı oldu.

ABD, ülkenin birincil ihracat tesisi Freeport LNG Haziran 2022'de gerçekleşen yangının ardından geçen yıl 91,2 milyon metrik ton LNG ihraç etti. Avustralya 2023'te ikinci lider LNG ihracatçısı olurken, 2022'de lider LNG ihracatçısı olan Katar 2023'te ihracatını %1,9 azaltarak üçüncü sırada yer aldı.

YENİ LNG TESİSLERİ KURULUYOR

ABDli enerji şirketi Venture Global LNG Inc. Louisiana'da yeni bir LNG tesisi kurmaya hazırlanırken, ExxonMobil ve Qatar Energy de Teksas'ta bir LNG tesisi olan Golden Pass'i kurmaya hazırlanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) raporunda, ABD LNG ihracatının 2023'te tahmini günlük 11,81 milyar fit küpten, 12,36 milyar fit küpe yükseleceği belirtiliyor.

ABD LNG’Sİ EN ÇOK HOLLANDA, İNGİLTERE VE FRANSA’YA GÖNDERİLDİ

Amerika Enerji Enstitüsü’ne (EIA) göre ise Hollanda, İngiltere ve Fransa 2023'ün ilk yarısında ABD LNG ihracatının ana varış noktaları oldu. Refinitiv Eikon'un verilerine göre, 2023'ün ilk altı ayında Avrupa ve Birleşik Krallık'ın LNG ithalatı ilk kez boru hattıyla yapılan ithalatı aştı. Aralık ayında Avrupa, ihraç ettiği toplam LNG'nin %61'ini ABD’den gerçekleştirdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler