1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD petrol üretiminde birinci olacak

ABD petrol üretiminde birinci olacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'na göre ABD, 2015 yılında Suudi Arabistan ve Rusya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi...

ABD petrol üretiminde birinci olacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'na göre ABD, 2015 yılında Suudi Arabistan ve Rusya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak. 20 yıl içinde de enerji bağımlılığından kurtulacak.

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı'nın hazırladığı yıllık Dünya Enerji Görünümü adlı raporda, "Amerika istikrarlı bir şekilde 2035’te tüm enerji ihtiyaçlarını yerel kaynaklardan karşılama yönünde ilerliyor" deniliyor.

Ajansın öngörülerine göre ABD 2015 yılında Suudi Arabistan ve Rusya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna ulaşacak. ABD ayrıca, 2035 yılında enerjide dışa bağımlılıktan tümüyle kurtulmaya doğru yol alıyor.

IEA'nın raporuna göre, gelişmekte olan ekonomilerin petrol ihtiyacı çok yükselecek ve örneğin Çin, 2030 yılına kadar Amerika’dan daha fazla enerji tüketen bir ülke haline gelecek. Rapor, Çin, Hindistan ve Ortadoğu’nun küresel enerji talebini üçte bir oranında arttıracağına dikkati çekiyor. Bununla birlikte Uluslararası Enerji Ajansı'na göre yüksek fiyatlar, dünyada enerji güvenliğini tehdit edecek.

PETROL 128 DOLARA TIRMANABİLİR

IEA'nın raporunda, enerji fiyatlarına yönelik tahminlere de yer veriliyor. Petrol fiyatlarının 2035’e kadar varil başına 128 dolara tırmanacağı tahmini yapılırken, fiyatların bu denli yüksek düzeyde bu kadar uzun süre seyretmesinin daha önce benzerinin görülmediğine işaret edildi.

IEA, dünyanın her yerinde petrol fiyatları neredeyse aynı düzeyde seyrederken, doğal gaz fiyatlarının ülkeden ülkeye değiştiğine de dikkat çekti. Bu konudaki en çarpıcı örnek yine ABD'den. Bu ülkede kaya çatlatma yöntemiyle doğal gaz üretiminin artması, ülke içindeki fiyatları Avrupa ve Japonya’daki rakamların altına taşımıştı.

Kaynak: Amerikanın Sesi

Önceki ve Sonraki Haberler