1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD yönetimi rafineri şirketlerinden somut adım bekliyor

ABD yönetimi rafineri şirketlerinden somut adım bekliyor

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, rafinerin yüksek akaryakıt fiyatlarına nasıl yanıt verebilecekleri konusunda acil bir toplantı yapacak.

ABD yönetimi rafineri şirketlerinden somut adım bekliyor

Enerji Günlüğü - ABD’de akaryakıt fiyatlarındaki rekor artış sonrası Biden yönetimi petrol şirketlerinin atabilecekleri somut adımları masaya yatıracak.

ABD’de benzin fiyatları 5 doların üstüne çıkarak rekor kırıyor. Motorin fiyatları ise zirveyi görerek tedarik zincirlerine zarar veriyor. Bununla birlikte ABD'de beş büyük petrol rafineri şirketinin ilk çeyrek kârının 10 milyar doları aşması bekleniyor. Yerel rafinerileri fırsatçılıkla suçlayan ABD yönetimi ise soruna çözüm arıyor. 

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, artan benzin fiyatları konusunu tartışmak için rafinerilerin yöneticileri ile gelecek hafta toplanacak.  Enerji Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, "Toplantıda şirketlerin refineri kapasitelerini, üretimlerini artırmak ve benzin fiyatlarını düşürmek için kısa vadede atabilecekleri adımlar tartışılacak" dedi.  Enerji Bakanlığı sözcüsü toplantı için kesin bir tarih vermedi.  

Biden yönetimi petrol şirketlerinden son iki yılda rafineri kapasitelerini neden azalttıklarını açıklamalarını ve rafinerilerin üretiminin artırılması konusunda "somut fikirler" ortaya koymalarını talep ediyor.

BİDEN: TANRIDAN ÇOK KAZANIYORLAR

ABD'de rafineri işleten Marathon Petroleum, Philip 66, Valero Energy, Chevron, BP, Shell ve Exxon Mobil CEO'larına mektup gönderen ve akaryakıt fiyatlarının yükselmesini sorgulayan Başkan Joe Biden, şirketleri 'Tanrı'dan çok kazanmakla' suçlamış ve Enerji Bakanı Granholm'u bu şirketler ile görüşmek için görevlendirmişti. 

Biden, rafinerilerin karlarını artırmak için işlenen petrol miktarını azalttıklarını savunduğu mektubunda, "Savaş döneminde, refinerilerin kar marjları normalin üzerinde ve bunun doğrudan Amerikan ailelerine yansıtılması kabul edilemez. Rafineri kapasitesinin yetersizliğini refineri kar marjlarında benzeri görülmemiş artışa neden oluyor" demişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler