1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. ABD yönetiminden elektrikli araçlara vergi desteği

ABD yönetiminden elektrikli araçlara vergi desteği

ABD yönetimi, 31 Aralık 2023'ten sonra hizmete giren kullanılmış elektrikli araçlar için ek olarak 4 bin dolara kadar yeni bir vergi kredisi imkanı sağladı.

ABD yönetiminden elektrikli araçlara vergi desteği

Enerji Günlüğü - ABD’de Kuzey Amerika'da üretilen bataryaların kullanıldığı ve bu bölgedeki madenlerden çıkan mineralleri içeren elektrikli araçların satışında 7500 dolara kadar vergi indirimi sağlanacak.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, kapsamlı iklim, vergi ve sağlık düzenlemeleriyle 430 milyar dolar büyüklüğünde ülkenin en büyük iklim yatırımını temsil eden "Enflasyonu Düşürme Yasası"nı imzalayarak yürürlüğe koydu. yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandırmayı amaçlayan enerji ve iklim programlarına yatırım yapmak, büyük ve karlı şirketlerden en az yüzde 15’lik kurumlar vergisi almak ve reçeteli ilaç fiyatlarını düşürerek sağlık maliyetlerini azaltmayı hedefliyor. Yasada enerji güvenliği ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik yatırımlar için 369 milyar dolar bütçe ayrıldı.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA VERGİ KREDİSİ

Yasa, elektrikli araç (EV) alımları için 7500 dolar gibi çok önemli bir vergi kredisi içeriyor. Ancak bir elektrikli aracın bu vergi kredisine hak kazanabilmesi için bataryanın Kuzey Amerika'da çıkarılan madenlerle veya Kuzey Amerika'da geri dönüştürülen malzemelerden üretilmiş olması gerekiyor. 

Volkswagen, GM, Toyota Motor ve Ford Motor'u temsil eden Otomotiv İnovasyon İttifakı bu ay yaptığı açıklamada, Biden'in onay vereceği yasanın ABD'de hali hazırda satılmakta olan 72 farklı modelde hibrid ve tam elektrikli aracın yüzde 70'inin vergi indirimi almaya uygunsuz hale gelmesine yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

ESKİ EV’LER İÇİN VERGİ İADE SİSTEMİ

Yeni elektrikli araçlar için 7500 dolara kadar olan vergi indirimini yeniden yapılandıran Yasa, kullanılmış elektrikli araçlar için 4 bin dolara kadar yeni bir vergi iadesi sistemi ortaya koyuyor.  

Yasa ayrıca, araç üreticilerine daha temiz, çevreci araçlar üretmeleri için vergi indirimi, kredi ve karşılıksız destek olarak on milyarlarca dolar verilmesini de kapsıyor.  

20 EV MODELİ VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLANMAYA DEVAM EDECEK

Biden'ın imzaladığı yasa sonrası Kuzey Amerika'da montajı yapılan elektrikli araç modelleri yıl sonuna kadar vergi indiriminden yararlanabilecekler. Biden yönetimi, Başkan'ın imzaladığı yeni yasa sonrasında hali hazırda pazarda bulunan elektrikli araç modellerinden 20 kadarının 7500 dolara varan vergi indiriminden 2022 sonuna kadar yararlanmaya devam edeceklerini duyurdu.

1 Ocak'tan sonra ise batarya ve mineral kaynakları, fiyat ve gelir limitleri gibi sınırlamalar yürürlüğe girecek ve hali hazırda pazarda bulunan elektrikli araçların neredeyse tamamı vergi indirimi alamaz hale gelecekler.   

 Kongre Bütçe Ofisi'nin tahminlerine göre 2023 yılında 11 bin yeni elektrikli araç, araç başına 7500 dolar vergi indiriminden yararlanacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler