1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. ABD yüzünü güneşe dönüyor

ABD yüzünü güneşe dönüyor

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’de tüketilen elektriğin yaklaşık yarısını 2050 yılı itibarıyla güneş enerjisinden elde etmenin yollarını arıyor. 

ABD yüzünü güneşe dönüyor

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Joe Biden, ABD’de tüketilen elektriğin yaklaşık yarısını 2050 yılı itibarıyla güneş enerjisinden elde etmenin yollarını arıyor. 

Biden liderliğindeki ABD yönetimi, ülkede elektrik üretiminin %4’ünü karşılayan güneş enerjisi sistemlerinin, tüketimin %45’ini karşılayacak şekilde geliştirilmesi için bir plan hazırladı. 

Plan hakkında olumlu yaklaşımlar çoğunlukta ancak iklim değişikliğine karşı etkili bir adım olan planın uygulanabilmesi için ABD’nin elektrik altyapısında  büyük dönüşüm gerekiyor. ABD’de elektrik şebekesi kömür, doğal gaz ve nükleer santraller için inşa edilmiş durumda. GES’lerin devreye girmesi için, iletim hatları ve diğer teknolojilerin hemen tümüyle yeniden inşası gerekecek. 

İLK 4 YILDA GES VARLIĞI İKİYE KATLANACAK

08 Eylül 2021 günü ABD Kongresi’ne sunulan plan, güneş enerjisi santrallerinin (GES) dünyada benzeri olmayan bir hızla yaygınlaşmasını öngörüyor. Öyle ki ilk dört yılda GES varlığının her yıl ikiye katlanması; sonrasında ise 2030’a kadar yine iki katına çıkarılması söz konusu. 

Biden’ın GES planı, enerji endüstrisinde olduğu kadar teknolojide ve ABD’lilerin yaşam biçiminde de dönüşüm yaratacak ölçekte bir plan. Plan kapsamında çok sayıda açık deniz rüzgar enerjisi santrali (RES) de bulunuyor. Halen ABD karasularında 7 adet açık deniz RES’i var. 

Geçen ay Beyaz Saray’da otomobil sektörüyle bir araya gelen Biden, 2030’a kadar satılan araçların yarısının elektrikli olması hedefini dile getirmişti. Uzmanlar bu konuda ABD otomotiv üreticilerinin zorluk çekeceğini düşünmüyor. Ancak o kadar elektrikli otomobil için şarj istasyonu altyapısı ve istasyonların şebekeye entegrasyonu için aynı şeyi düşünmek zor. 

DÖNÜŞÜMÜN MALİYETİ ARTIK UYGUN

Joe Biden, seçim kampanyası sırasında 2035 yılına kadar enerji sektöründen kaynaklanan net gezegen ısınma emisyonlarını sıfıra indirmek istediğini söylemişti. Yeni enerji planını destekleyen olgulardan biri de GES panellerinin maliyetlerinin düşmesi oldu. Böylece ABD elektrik şebekesinin karbon emisyonunu azaltmanın maliyeti göze alınabilir noktaya geldi. 

Önceki ve Sonraki Haberler