1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD’de Ford, GM ve Stellantis çalışanlarından grev

ABD’de Ford, GM ve Stellantis çalışanlarından grev

Ford, GM ve Stellantis'in sendika üyesi işçileri, ABD’de üç fabrikada eş zamanlı grev başlattı. Toplam 12 bin 700 işçiyi kapsayan grevin, ABD'de son yılların en büyük işçi eylemi olarak tarihe geçmesi bekleniyor.

ABD’de Ford, GM ve Stellantis çalışanlarından grev

Enerji Günlüğü - ABD’nin Detroit kentindeki General Motors, Ford ve Stellantis'in Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası'na (UAW) üye işçileri, üç fabrikada eş zamanlı grev başlattı.

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (United Auto Workers) üyesi çalışanlar ABD’de greve başladı. Aralarında Ford, General Motors ve Chrysler'in ana şirketi Stellantis'in de bulunduğu "Üç Büyük" otomobil üreticisi ile sendika arasındaki görüşmelerin başarısız olmasının ardından önemli üretim tesislerinde greve gitti. Grevler, Ford Bronco, Jeep Wrangler ve Chevrolet Colorado gibi diğer popüler modelleri üreten Michigan, Ohio ve Missouri'de gerçekleştiriliyor.

ABD'de 3 otomobil üreticisinin birer fabrikasında başlayan grev 12 bin 700 kişiyi kapsıyor. Sendika'ya kayıtlı işçi sayısı ise 146 bin. Pazarlığın gidişatına bağlı olarak grev yerleri ekleneceğini bildiriliyor. UAW, %40 ücret artışı ve şirketlerin elde ettiği gelirden pay talep ederken, işveren maaşları sadece %20 oranında artırmayı teklif ediyor.

Sendika Başkanı grevlerin “işçiler ekonomik adaletten paylarını alana kadar" devam edeceğini söylerken Ford, sendika tarafından sunulan koşulların sürdürülemez işgücü maliyetlerine yol açacağını savunuyor. 

Müzakerelerin bir sonuca ulaşamaması, ekonomistlerin Amerikan ekonomisi üzerinde daha büyük sonuçlara sebep olabileceği konusunda endişelenmelerine neden oldu.

Etiketler : , , , , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler