1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD’den Avrupalı şirketlere Kuzey Akım 2 uyarısı

ABD’den Avrupalı şirketlere Kuzey Akım 2 uyarısı

Enerji Günlüğü - ABD, Almanya'nın Rusya'dan doğalgaz alımını ikiye katlayacak Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının inşasında yer alan Avrupalı firmaları...

ABD’den Avrupalı şirketlere Kuzey Akım 2 uyarısı

Enerji Günlüğü - ABD, Almanya'nın Rusya'dan doğalgaz alımını ikiye katlayacak Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının inşasında yer alan Avrupalı firmaları yaptırım ile tehdit etti.

DW'nin haberine göre, Brüksel’de düzenlenen enerji konferansında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Direktör Vekili Nicole Gibson, Avrupalı firmaların Rusya’dan başlayıp Ukrayna’yı pas geçerek Almanya’ya ulaşacak olan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı inşasına devam etmeleri halinde ciddi yaptırım riskleriyle karşı karşıya olacakları uyarısında bulundu.

Gibson, “Bazıları Kuzey Akım 2’yi bir oldubitti olarak gördüğünü söylüyor. Ancak biz öyle düşünmüyoruz. Avrupalı liderleri de Kuzey Akım 2’nin yapılmaması konusunda uyarıyoruz” dedi.

Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya'nın Baltık Denizi'nin altından Almanya'da doğal gaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğal gazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass edecek Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor.

Gazprom, hattın Ocak ayı sonu itibariyle yüzde 20’sinin tamamlandığını duyurmuştu. Ukrayna ve Polonya’dan geçen eski boru hattının yerini alacak hatta Alman hükümeti destek veriyor ancak Orta Avrupa hükümetleri geçiş ücretlerinden olacakları için hattan rahatsız. Aynı zamanda Kremlin’in bu hattı, siyasi koz olarak kullanmasından endişe duyuluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler