1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD’den TAPI Projesi’ne destek

ABD’den TAPI Projesi’ne destek

Enerji Günlüğü- ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Güney Orta Asya yardımcısı Nisha Biswal, Türkmen gazını Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan’a...

ABD’den TAPI Projesi’ne destek

Enerji Günlüğü- ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Güney Orta Asya yardımcısı Nisha Biswal, Türkmen gazını Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan’a taşıyacak (TAPI) doğalgaz boru hattı projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Türkmenistan’da temaslarda bulunan Bakan Yardımcısı Biswal, söz konusu ziyaretiyle ilgili Aşkabat’ta bir basın toplantısı düzenledi. Türkmenistan ziyaretinin çok verimli geçtiğini gerek Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, gerekse Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov ile görüşmelerinin çok sıcak bir ortamda geçtiğini belirtti. 

TAPİ projesinin hem Afganistan hem de bütün bölge açısından hayati önem taşıyan bir proje olduğunun altını çizen Biswal, ‘Projenin önemli sorunlarının biri anladığım kadarıyla güvenlik sorunu. Bunun çözülebilecek bir problem olduğunu düşünüyorum. Afganistan’da ekonomik durumun iyileşmesi ve motivasyon ülkedeki güvenlik sorununu çözmeye önemli katkı sağlayacak’ şeklinde konuştu. 

Türkmen doğalgazını Hindistan'a ulaştıracak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı Türkmenistan'ın Galkınış sahasında başlayacak uzunluğu bin 735 kilometreyi bulacak. Dünyanın sayılı doğalgaz üreticileri arasında yer alan Türkmenistan, 2009 Aralık'ta da Türkmenistan-Çin boru hattını faaliyete açmıştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler