1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ABD`den Türk çeliğine darbe

ABD`den Türk çeliğine darbe

Enerji Günlüğü - ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye'den çelik boru ithalatına yüzde 6.66 ile yüzde 22.95 arasında değişen anti damping vergileri ile yüzde...

ABD`den Türk çeliğine darbe

Enerji Günlüğü - ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye'den çelik boru ithalatına yüzde 6.66 ile yüzde 22.95 arasında değişen anti damping vergileri ile yüzde 1.31 ile yüzde 152.2 arasında değişen telafi edici vergiler koydu.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yerli üreticiler, 16 Ekim 2014 tarihinde Türkiye’nin yanı sıra Güney Kore menşeli “hat boruları” (line pipe) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları açılması için ABD Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulunmuştu. Bakanlık, 06 Ekim 2015 tarihinde nihai kararını açıkladı. Karar neticesinde Türkiye’ye uygulanacak anti damping oranı 6,66 ile 22,95 arasında ve telafi edici vergi oranı ise 1,31 ile 152,20 arasında belirlendi.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın yerli üreticiler lehine aldığı karara rağmen Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) nezdindeki soruşturmalar devam ediyor. Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun soruşturma sonunda iç piyasanın zarara uğramadığı yönünde karar vermesi durumunda vergiler yürürlüğe alınmayacak.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ABD Ticaret Bakanlığı’nın söz konusu soruşturmalarda taraflı tutumunu devam ettirdiğine dikkat çekti. Ekinci şöyle dedi:

"ABD’li üreticiler kârlarında daralma olduğu zaman ve yüksek kâr elde etmek arzusuyla ihracatçı durumdaki ülkemizi suçlamayı tercih ediyorlar. ABD Ticaret Bakanlığı ise soruşturmanın altındaki sebepleri araştırma gereksinimi duymuyor ve yargılamayı adil bir şekilde yapmıyor. Yerli üreticilerin baskıları doğrultusunda yanlı bir tutum sergiliyor."

Namık Ekinci, bu dava dâhilinde gözden kaçırılmaması gereken en önemli konunun yaratılmaya çalışılan algının aksine ABD iç piyasasının ithal çelikten dolayı değil, diğer nedenlerden dolayı zarara uğraması olduğunu vurguladı. Ekinci, "Gerçekleri dile getirmeyen ABD’li üreticiler sürekli olarak Türk çelik üreticilerini suçluyor. Bu kararla birlikte ABD Türkiye’den ithal ettiği her türlü çelik boru mamulüne bir önlem uyguluyor olacak. Politik ve ekonomik müttefikimiz olarak gördüğümüz, 2014’de 4.3 milyar dolar ticaret açığı verdiğimiz ABD’nin bu yanlı tutumu endişe verici" diye konuştu.

ABD’li üreticilerin kâr marjlarını arttırmak için dampingsiz ve teşviksiz, yani adil fiyatlardan ithalatı engellediklerini belirten Ekinci şöyle devam etti:

"ABD’li çelik üreticileri, Türk çelik üreticilerine göre çok avantajlı fiyatlar ile imalat girdisi sağlarken ve ürünlerini bizden çok daha avantajlı fiyatlar ile satarken nasıl oluyor da kendileri için tehdit oluşturuyoruz, bunu anlamakta gerçekten zorluk çekiyoruz. Şunu da biliyoruz ki bizden şikayet edenlerin esas varmak istedikleri nokta, kendi ülke pazarlarında daha yüksek fiyattan tüketicilerine mal satıp kârlılıklarını anormal şekilde yükseltmektir."

Türk çelik sektörü olarak ABD çelik sektörüne herhangi bir zarar vermediklerinin altını çizen ÇİB Başkanı Namık Ekinci, "Uluslararası Ticaret Komisyonu soruşturmaya devam ediyor. Beklentimiz kararın son aşamada uygulamaya konulmaması" dedi.

...

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler