1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD’den Türkiye’ye Azeri gazı muafiyeti

ABD’den Türkiye’ye Azeri gazı muafiyeti

Enerji Günlüğü - ABD, Azerbaycan’nın Şahdeniz havzasındaki doğalgazını Türkiye’ye taşıyacak projelerde İranlı şirketlerle iş yapılmasına izin...

ABD’den Türkiye’ye Azeri gazı muafiyeti

Enerji Günlüğü - ABD, Azerbaycan’nın Şahdeniz havzasındaki doğalgazını Türkiye’ye taşıyacak projelerde İranlı şirketlerle iş yapılmasına izin verdi.

ABD’nin İran’a yönelik bugün başlayacak yaptırımlarının ikinci ayağında Türkiye için ilk muafiyet resmen açıklandı. ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Azerbaycan’nın Şahdeniz havzasındaki doğalgazını Türkiye’ye ve buradan Avrupa’ya taşıyacak projelerde İranlı şirketlerle iş yapılmasına izin verildi. 

Açıklamada bu muafiyetin Türkiye ve Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamak ve Rusya ile İran hükümetlerinden enerji alanında bağımsız strateji izlemelerine yardımcı olmak amacıyla tanındığı belirtildi.

TÜRKİYE MUAFİYET TANINAN 8 ÜLKEDEN BİRİ

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, Türkiye'nin istisna uygulanacak 8 ülke içinde olduğu bilgisinin Ankara'ya ulaştığını söyledi.

ABD, İran ile 2015 yılında varılan nükleer anlaşmayla kaldırılan tüm yaptırımları yeniden yürürlüğe koyma kararı aldı. Geçici olarak yaptırımlardan muaf olacak 8 ülke, İran ile petrol alışverişini sürdürebilecek.

Bugünden itibaren yürürlüğe girecek yaptırımların esasen İran'ın petrol, deniz taşımacılığı ve bankacılık sektörlerini etkilemesi hedefleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler