1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD’den Yunanistan’a: “Rusya ile işbirliği yapma!”

ABD’den Yunanistan’a: “Rusya ile işbirliği yapma!”

Enerji Günlüğü - ABD Dışişleri Bakanlığı, enerji alanında Rusya ile işbirliği yapmaması konusunda Yunanistan’ı uyardı. Yunan Capital.gr sitesinin...

ABD’den Yunanistan’a: “Rusya ile işbirliği yapma!”

Enerji Günlüğü - ABD Dışişleri Bakanlığı, enerji alanında Rusya ile işbirliği yapmaması konusunda Yunanistan’ı uyardı. Yunan Capital.gr sitesinin haberine göre üst düzey Amerikan diplomatı Yunan hükümetine, Rusya Gazprom ile Sintez gruplarının talip olduğu gaz şirketi DEPA’nın satılmasının istenmediğini ve bunun Yunanistan’ı enerji konularında Rusya’nın rehinesi yapacağını söyledi.

Yunanistan, tüketmekte olduğu doğalgazın yüzde 90’ını Rusya’dan satın alıyor. ABD ise, DEPA’nın satın alınması durumunda Rusya’nın tüm bölgedeki hâkimiyetini güçlendireceğini ve fiyatları artıracağını düşünüyor. Bunun yanında sitenin verilerine göre Rusya il işbirliği Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesinin hayata geçirilmesini tehlikeye atıyor. Projenin uygulanması halinde Yunanistan, Güney Avrupa’ya Azerbaycan doğalgazı ihraç edebilecek. Capital.gr, bununla birlikte AB ve Yunanistan’a en büyük bağışta bulunan Almanya’nın, Rusya’nın Yunan enerji piyasasına yatırım yapmasına karşı olmadığını duyuruyor. Yunanistan, gaz şirketi DEPA ile gaz iletim operatörü DESFA’yı özelleştirmeyi planlıyor. Bugün itibarıyla iki Rus şirketi dışında Yunan şirketlerine Azerbaycan devlet şirketi Socar ile iki Yunan şirketi de talip. Yunan hükümeti, satışla ilgili kararını bu yılın Nisan ayında vereceğini açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler