1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB’de doğal gaz ve nükleere yeşil etikete itiraz

AB’de doğal gaz ve nükleere yeşil etikete itiraz

Doğal gaz ve nükleerin, yatırım amaçlı çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin bir listesini oluşturan AB sınıflandırma sistemi olan AB Taksonomisi kapsamında yeşil olarak etiketlenmesine itiraz geldi.

AB’de doğal gaz ve nükleere yeşil etikete itiraz

Enerji Günlüğü - Avrupa Parlamentosunun Ekonomi ve Mali İşler (ECON) ve Çevre (ENVI) Komitelerindeki milletvekilleri  doğal gaz ve nükleerin AB Taksonomisi’nde yer almasını veto etti.

Avrupa Parlamentosu'nun Ekonomik ve Mali İşler (ECON) ve Çevre (ENVI) Komitelerindeki Üyelerinin çoğunluğu doğal gaz ve nükleerin AB Taksonomisi’nde yer alması için yapılan oylamada karşı oy kullandı. 

Avrupa Parlamentosu’nun Temmuz ayının ilk haftasında yapılması planlanan ve doğal gaz ve nükleerin AB Taksonomisi’nde yer almasının karara bağlanacağı genel kurul için bu veto güçlü bir sinyal verdi. Teklifi veto etmek için 705 milletvekilinin 353'ünün ret oyu gerekiyor.

“YEŞİL BADANA YAPMAMALIYIZ”

Konuya ilişkin açıklama yapan Lüksemburg Milletvekili Christophe Hansen, “Bizim için gaz ve nükleeri sürdürülebilir olarak nitelendirmek ve yeşil finansmanın bu projeleri finanse etmesine izin vermek kabul edilemez. Önümüzdeki yıllarda gaza ve nükleere ihtiyacımız olmayacak demiyorum ama bizim bakış açımıza göre bunu yapmak için sürdürülebilir finansmanı kötüye kullanmamalıyız veya yeşil badana yapmamalıyız” ifadesini kullandı.

“BİLİMSEL BİR REZALET”

WWF Avrupa Politika Ofisi Sürdürülebilir Finans Başkanı Sebastien Godinot ise yaptığı değerlendirmede, "Fosil gazı sürdürülebilir olarak etiketlemek bilimsel bir rezalettir ve güneş ve rüzgardan milyarlarca Euro’luk yatırımı alıp götürebilir. Birçok yatırımcı ve banka gazın Taksonomide "yeşil" olarak etiketlenmesini istemiyor. Parlamento reddetmezse bu yeşil badanalı yasa, AB hukukuna girecek ve tüm AB taksonomisinin güvenilirliğini yok edecektir" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler