1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. AB’den derin jeotermal aramalara 4 milyon euro hibe

AB’den derin jeotermal aramalara 4 milyon euro hibe

AB, derin jeotermal sondajlarında maliyetleri azaltıp sondaj hızını azaltacak teknolojinin geliştirilmesi için 4 milyon euro hibe verdi.

AB’den derin jeotermal aramalara 4 milyon euro hibe

Enerji Günlüğü - AB, derin jeotermal sondajlarında maliyetleri azaltıp sondaj hızını azaltacak teknolojinin geliştirilmesi için 4 milyon euro hibe verdi.

Derin jeotermal rezervuarlar, dünya genelinde yenilenebilir enerji üretimi için bakir alanlar olsa da yüksek maliyetler ve uzun çalışma süreleri nedeniyle bazı zorluklarla karşı karşıya. Bu zorluklar, Fransa'daki ARMINES/Mines-ParisTech'ten araştırmacıların ortakları Imperial College London, Norveç'ten SINTEF, Yunanistan'daki Pire Üniversitesi, Çin Petrol Üniversitesi ve Fransız sondaj şirketi Drillstar tarafından yönetilen ORCHYD araştırma projesi ile aşılmaya çalışılıyor. 

Projeye, Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 programı tarafından 4 milyon Euro'luk hibe verildi. Bu finansman ile sondaj hızını artıracak yeni bir sondaj teknolojisi geliştirilecek. Teknoloji ile jeotermal yataklarda 6 kilometre sondaj derinliğine inilebilecek ve sondaj hızı saatte 1-2 metreden 4 - 10 metreye çıkacak. Ayrıca sondaj maliyetleri yüzde 65’e kadar azaltılabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler