1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB’den elektrikli araç projesine devasa hibe

AB’den elektrikli araç projesine devasa hibe

Enerji Günlüğü - AB, altı Doğu ve Orta Avrupa ülkesinde elektrikli araçlar için şarj ünitesi tedarik edecek proje için 18.84 milyon euroluk şimdiye...

AB’den elektrikli araç projesine devasa hibe

Enerji Günlüğü - AB, altı Doğu ve Orta Avrupa ülkesinde elektrikli araçlar için şarj ünitesi tedarik edecek proje için 18.84 milyon euroluk şimdiye kadarki en büyük elektrikli araç hibesini verdi.

Avrupa Komisyonu’nun Temmuz 2017'de, finans hibesi vermeye karar verdiği 2020'ye kadar elektrikli araçlar için 252 şarj ünitesi yerleştirilmesini hedefleyen NEXT-E projesi için kesenin ağzını açtı. Proje yürütücüleri, Avrupa Komisyonu İnovasyon ve Networks İcra Dairesi (INEA) ile 18.84 milyon euroluk hibe anlaşması imzaladı. Bu, herhangi bir elektrikli araç projesi için AB'nin finansman aracı olan Birleştirme Mekanizması (Connecting Europe Facility) tarafından verilen en büyük hibe olma özelliğini taşıyor.

PROJE EV’LERİN UZUN YOL KATETMELERİNİ SAĞLAYACAK

NEXT-E projesi, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Hırvatistan ve Romanya için 2020 yılı sonuna kadar elektrikli araçlar için 222 hızlı (50 kW) ve 30 ultra hızlı (150-350 kW) şarj ünitesi tedarik edecek. Şarj ünitelerinin kurulumu ana karayolları boyunca yapılacak ve en fazla 150 km uzaklıkta olacak. Bu sayede ilk defa elektrikli araçların uzun mesafe yol katetmeleri mümkün olacak. 2018 ve 2019 yılları arasında Macaristan'da 59, Macaristan'da 58, Romanya'da 40, Çek Cumhuriyeti'nde 38, Slovenya'da 32 ve Slovakya'da 25 elektrikli şarj ünitesi yerleştirilecek.

NEXT-E platformu, MOL, E.ON, Power utility Hrvatska elektroprivreda (HEP), Petrol ve iki otomobil üreticisi olan Nissan ve BMW gibi elektrik ve petrol şirketleri tarafından yürütülüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler