1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB’den enerji ithalatında metan emisyonlarına sınırlama

AB’den enerji ithalatında metan emisyonlarına sınırlama

Avrupa'ya ithal edilen kömür, petrol ve doğal gazdan kaynaklanan metan emisyonlarına yönelik bir sınırlama 2030'da yürürlüğe girecek.

AB’den enerji ithalatında metan emisyonlarına sınırlama

Enerji Günlüğü - AB iklim hedeflerine ulaşmak ve hava kalitesini iyileştirmek için enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlar azaltılacak.

Avrupa, iklim değişikliğine katkıda bulunan önemli gazlardan biri olan ve karbondioksitten sonra ikinci sırada yer alan metan emisyonlarını azaltacak bir düzenlemede uzlaştı. Avrupa Konseyi yaptığı açıklamada, Avrupa Konseyi ve Parlamentonun, Avrupa Birliği'nin (AB) enerji sektöründeki metan emisyonlarını sınırlayacak bir yönetmelik taslağı üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu. Taslak, AB iklim hedeflerine ulaşmak ve hava kalitesini iyileştirmek için enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının azaltılmasını öngörüyor. Yeni düzenlemeler, AB Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından resmi olarak onaylanması ve AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

SINIRLAMA 2030’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Taslağa göre, Avrupa'ya ithal edilen kömür, petrol ve doğal gazdan kaynaklanan metan emisyonlarına yönelik bir sınırlama 2030'da yürürlüğe girecek ve kıtaya fosil yakıt ihracatçıları için geçerli olacak. 2030 yılına kadar metan konsantrasyonunun maksimum seviyeleri belirlenecek. 

Yeni düzenleme, petrol, gaz ve kömür sektörlerinin metan emisyonlarını ölçmesini, raporlamasını ve doğrulamasını ve ayrıca metan sızıntılarının tespit edilmesi ve onarılması ve havalandırma ve alevlenmenin sınırlandırılması da dahil olmak üzere bu tür emisyonları önlemek için azaltıcı önlemlerin uygulanmasını gerektiriyor. Ayrıca, AB'ye yapılan petrol, gaz ve kömür ithalatından kaynaklanan metan emisyonları konusunda şeffaflığı sağlamak için küresel izleme araçları da ortaya koyuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler