1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB`den enerji yatırımlarına 200 milyon euro

AB`den enerji yatırımlarına 200 milyon euro

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği, "Doğu ve Güney Komşuluk" politikası çerçevesinde altyapı yatırım desteği alacak olan, aralarında Kafkas ve kuzey...

AB`den enerji yatırımlarına 200 milyon euro

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği, "Doğu ve Güney Komşuluk" politikası çerçevesinde altyapı yatırım desteği alacak olan, aralarında Kafkas ve kuzey Afrika'da bulunanların da yer aldığı bazı ülkelere kredi, hibe ve katkılardan oluşan 200 milyon euro tahsis etti. Tahsisat 2007-2013 arası toplam 745 milyon Avro olarak öngörülen fonun son bölümünü oluşturdu. Avrupa Komisyonu "Avrupa Komşuluk yatırımlarının artırılması" başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya göre Avrupa Komisyonu tarafından bugün onaylanan 200 milyon euroluk AB fonunun odak noktasını "Doğu ve Güney Komşuluk" politikası çerçevesindeki ülkelerdeki enerji ve ulaştırma sektörleri oluşturacak.

Açıklamada, "Komisyon "Komşuluk Yatırım Kolaylığı'na, AB kalkınma bankalarından yapılacak yatırımları artırmak amacıyla 200 milyon euro tahsis etmeyi kararlaştırdı. Kalkınma bankalarından verilen kredilerle birlikte AB hibelerinin birleştirilmesi, "Doğu ve Güney Komşuluk' ülkelerindeki pek çok büyük proje için daha rekabetçi finansman yapısına izin verecek" denildi. Yardımlar, büyümeye, küçük işletmelere ve ortak çevre sorunlarına hitap edecek yatırımlara, AB ve komşu ülkeler arasında ya da komşu ülkelerin kendi içlerindeki altyapı bağlantılarını gerçekleştiren enerji ve ulaştırma projelerine yönlenecek.

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Komisyonda onaylanan karara ilişkin açıklamasında, devreye girdiği 2008 yılından bu yana Komşuluk Yatırım Kolaylığı aracının Komşuluk bölgesinde AB ile işbirliği için hayati bir araç olduğunu kanıtladığını bildirdi. Füle, "Araç, ortaklarımızın enerji, ulaştırma, çevre ya da toplumsal sektörler gibi en ihtiyaç duydukları alanlarda farklılık oluşturmalarında yardımcı oluyor. Yatırım kolaylığı aracı ayrıca ek mali kaynak yaratmak ve bunları somut projelere yönlendirmek için katkıda bulunuyor. Araç, diğer kurumlardan fonları artırmak suretiyle AB ödeneklerinin katma değerini maksimize ediyor" dedi. AB "Komşuluk Yatırım Kolaylığı" mekanizması Avrupa Komisyonu ve AB Üye Devletleri'nden sağlanan hibelerle, Avrupa kamu finans kuruluşlarından verilen kredileri bir araya getiriyor, diğer ortak ülkelerden sağlanan katkılarla birleştirilen fon, AB'nin doğu ve güney coğrafyasındaki komşu ülkelerin zaruri altyapı projelerinin yerine getirilmesinde kullanılıyor.

2012'de fonlanan projeler arasında Ermenistan sınır kapılarının modernize edilmesi, Fas'a elektrik şebekesine destek sağlanması ve AB'nin doğu komşularında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları bulunuyor. Komşuluk Yatırım Kolaylığı bugüne kadar AB'nin doğu ve güneyindeki ülkelerde bulunan toplam 18.4 milyar euro değerinde 69 projeye destek sağladı. Desteğin boyutu 2007-2013 yılları arasında 745 milyon euro olarak öngörüldü.

Önceki ve Sonraki Haberler