1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB’den enerjiye 5,48 milyar euro finansman

AB’den enerjiye 5,48 milyar euro finansman

Avrupa Birliği (AB), iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 2027 yılına kadar enerji projelerine 5,48 milyar euro harcayacak.

AB’den enerjiye 5,48 milyar euro finansman

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 2027 yılına kadar enerji projelerine 5,48 milyar euro harcayacak.

AB Konseyi, AB enerji altyapı projelerine 5,48 milyar euro (6,64 milyar dolar) finansmanı öngören yeni çerçeveyi kabul etti. Fonlar, 2021-2027 döneminde Ortak Çıkar Projeleri (PCI) olarak adlandırılan ikinci CEF (Connecting Europe Facility) Programının bir parçası olarak kullanıma sunulacak. 2014-2020 yılları arasında yürütülen ilk CEF programı kapsamında, PCI'lara toplam 4,7 milyar euro fon tahsis edildi ve çok sayıda gaz altyapısı projesi hibe aldı.

AVRUPA ENERJİ PİYASASININ ENTEGRASYONU PEKİŞTİRİLECEK

İkinci CEF programının "Avrupa enerji piyasasının daha fazla entegrasyonuna" katkıda bulunmayı hedeflediğini belirten Konsey, programın bu hedefi sınırlar ve sektörler arasında enerji ağlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirerek, karbondan arındırmayı kolaylaştırarak ve arz güvenliğini sağlayarak" başaracağını umduğunu kaydetti. Konsey, AB'nin Paris Anlaşması gibi uzun vadeli karbonsuzlaştırma taahhütlerini dikkate alarak iklim eylemini yaygınlaştırmayı amaçlayan yeni program ile yenilenebilir enerji üretimi alanındaki sınır ötesi projeler için de finansman sağlanacağını ifade etti.

AB enerji bakanları, 11 Haziran'da PCI projesi kapsamında yeni fosil gaz ve petrol projelerine verilen desteği sona erdiren, ancak tamamen hidrojene dönüştürülecek gaz projelerinin finansmanı için 2029'un sonuna kadar bir geçiş süresi sağlayan bir uzlaşma anlaşması üzerinde anlaştılar.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler