1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB’den Fransa’ya yeşil toparlanma finansmanı

AB’den Fransa’ya yeşil toparlanma finansmanı

AB Komisyonu, Fransa'nın enerji arz güvenliğini ve çeşitliliğini güçlendirmek için oluşturduğu plana 39,4 milyar euro kredi verecek.

AB’den Fransa’ya yeşil toparlanma finansmanı

Enerji Günlüğü - AB Komisyonu, Fransa'nın enerji arz güvenliğini ve çeşitliliğini güçlendirmek için oluşturduğu plana 39,4 milyar euro kredi verecek.

Fransa, Covid-19 pandemisi ardından ekonomisinin çevreci ve dijital dönüşümünü güvence altına almak için oluşturduğu toplam 100 milyar euro değerindeki kurtarma paketinin bir kısmı Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilecek. AB Komisyonu, AB devlet yardımı kuralları çerçevesinde Fransa’nın iyileşme planına 39,4 milyar euro kredi verilmesini onayladığını açıkladı. Komisyon yaptığı açıklamada, "Fransa'nın oluşturduğu mekanizma AB'nin devlet yardımı kurallarına uygun. Mekanizma enerji arzınının çeşitliliğini ve güvenliğini güçlendiriyor" dedi. 

Komisyon onayının Konsey tarafından dört hafta içinde kabul edilerek yasalaştırılması gerekiyor. Konseyin planı onaylamasıyla ön finansman olarak Fransa'ya 5,1 milyar euro ödenecek. Bu ise Fransa için tahsis edilen toplam miktarın %13'ünü temsil ediyor.

PLAN FRANSA’NIN İKLİM HEDEFLERİNE HİZMET EDİYOR

Fransız hükümeti, 39,4 milyar doları AB’den doğrudan alınacak yardımla finanse edilecek toplam 100 milyar euroluk ekonomi kurtarma planı hazırlamıştı.

Fransa’nın planı binaların enerji yenilemesine, temiz mobilite altyapılarına ve araçlara ve endüstriyel süreçlerin karbondan arındırılmasına yönelik yatırımları içeriyor. Özellikle yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojenin yayılmasını sağlayacak yeşil teknolojiler alanında Ar-Ge ve inovasyona önemli yatırımları kapsıyor. Plan ayrıca korunan alanlara yapılan yatırımlar, ekolojik restorasyon, orman yönetiminin iyileştirilmesi ve ağaçlık alanların genişletilmesi yoluyla biyolojik çeşitliliğin korunmasına da katkıda bulunuyor.

AB’DEN ULUSAL EKONOMİLERE FİNANS DESTEĞİ

Ulusal düzeyde ortaya konan çabaları destekleyen AB bütçesi, adil bir sosyo-ekonomik toparlanmayı güçlendirmek, Tek Pazar'ı onarmak ve yeniden canlandırmak, herkese eşit bir oyun alanını garanti etmek ve özellikle de Avrupa'nın gelecekteki refah ve dayanıklılığının anahtarı olan yeşil ve dijital geçişlerdeki acil yatırımları desteklemeyi amaçlıyor.

Yeni Nesil AB, kendi kaynak tavanını geçici olarak AB Brüt Ulusal Gelirinin %2'sine çıkarmak suretiyle para toplayarak Komisyonun finansal piyasalarda 750 milyar euro borç almak için güçlü kredi notunu kullanmasına izin verecek. Bu ek finansman, AB programları aracılığıyla kanalize edilecek ve 2028'den önce ve 2058'den sonra olmamak üzere, uzun bir sürede AB bütçeleri kapsamında geri ödenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler