1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB'den ilk hidrojen teşvik ihalesi

AB'den ilk hidrojen teşvik ihalesi

Avrupa Birliği Aralık Ayı’nda ilk yeşil hidrojen sübvansiyonu için ihale düzenliyor.

AB'den ilk hidrojen teşvik ihalesi

Enerji Günlüğü- Avrupa Birliği’nin kurumu Avrupa Komisyonu, Aralık Ayı’nda yeşil hidrojen desteği için toplamda 800 milyon avroluk ihale düzenleyeceğini açıkladı. Kazananlar teklif verdikleri miktar kadar, 10 sene boyunca, kilogram başına en fazla 4 avro yeşil hidrojen üretim teşviği alacaklar.

İhale sadece yeşil hidrojen üretimi için planlandı. Teşviklere hak kazanabilmek için şirketlerin elektrolizörlerinin yüzde 100 yeşil elektrik kullandığını kanıtlamaları gerekiyor. Bu nedenle şirketler 2030 yılına kadar her ay, 2030 yılından sonra ise her saat Avrupa Birliği’ne veri yollayacaklar.

İhale, Avrupa Hidrojen Bankası’nın gelecek seneye yapacağı 3 milyar avroluk sübvansiyon için deneme olarak planlandı. İhale kapalı teklif şeklinde yapılacak. Kazanan şirketlerin en az 5 MW’lık elektrolizör kurmayı planlamaları ve tesisin 3,5 sene içerisinde yüzde 100 çalışır hale gelmesi gerekiyor. Şirketler alacakları desteğin yüzde 7,5’u için de ipotek verecekler. Projenin tamamlanmaması halinde Avrupa Birliği bu ipoteğe el koyabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler