1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB’den şirketlere Rus gazı sözleşmelerinden tazminatsız çıkış kapısı 

AB’den şirketlere Rus gazı sözleşmelerinden tazminatsız çıkış kapısı 

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelere Rusya ve Belarus'tan boru hatlarıyla ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) formatında doğal gaz ithalatı yapan şirketlere ithalatı durdurma yetkisi vermeye hazırlanıyor. 

AB’den şirketlere Rus gazı sözleşmelerinden tazminatsız çıkış kapısı 

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), üye ülkelere şirketlere Rusya ve Belarus’tan doğal gaz ithalatını yasaklama yetkisi vermeye hazırlanıyor. 

Brüksel tarafından önerilen ve Financial Times tarafından görülen taslak yasal metne göre, herhangi bir üye ülke Rusya ve Belarus'tan şirketlerin kendi gaz boru hatlarında ve sıvılaştırılmış doğal gaz terminallerinde kapasite satın almasını yasaklayabilecek. 

AB ŞİRKETLERİNE SÖZLEŞMELERDEN TAZMİNATSIZ ÇIKIŞ KAPISI

Bloğun üst düzey bir yetkilisine göre bu öneri, AB enerji şirketlerinin Rus gaz sağlayıcılarıyla yaptıkları sözleşmelerden yüksek tazminat ödemek zorunda kalmadan çıkabilmeleri için bir temel oluşturabilir.

27 üyeli blok, Şubat 2022'deki işgalin ardından Rus enerjisine olan bağımlılığını kademeli olarak azaltmış olsa da, LNG sevkiyatları da dahil olmak üzere gaz tedarikinin yaklaşık onda birini hala bu ülkeden alıyor. Avusturya ve Macaristan'ın da aralarında bulunduğu bazı üye devletler hala büyük ölçüde Rus tedarikine güveniyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler