1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ABD’nin temiz enerji üretimi beklentileri karşılamadı

ABD’nin temiz enerji üretimi beklentileri karşılamadı

ABD’nin yenilenebilir enerji üretimi 2023 yılında bir önceki yıla göre %32 artarken, elektrikli araç satışı da %50 arttı.

ABD’nin temiz enerji üretimi beklentileri karşılamadı

Enerji Günlüğü - ABD'nin rüzgar ve güneş enerjisi santrallerine yaptığı yatırım geçen yıl rekor seviyelere çıktı, ancak iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için gereken seviyelere ulaşılamadı.

Princeton Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Rhodium Group ve Energy Innovation'dan araştırmacıların hazırladığı ortak bir raporda, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2022 tarihli Enflasyon Azaltma Yasası'nda (IRA) belirtilen bir hedef olan 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında %40'lık bir azalma sağlamak için gereken yatırımları yapma konusunda ABD'nin kaydettiği ilerleme analiz edildi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİ BEKLENTİLERİN GERİSİNDE KALDI

Sıfır emisyonlu elektrik üretimi ve depolaması geçen yıl %32 artarak 32,3 gigawatt'a ulaştı, ancak araştırma gruplarının yıllık 46 ila 79 GW'lık eklemeler öngören modellerinin gerisinde kaldı.

ABD'nin bu yıl 60 ila 127 GW kapasite eklemesi gerektiğini belirten rapor, kurulumların bu aralığın altında kalmasının muhtemel olduğunu da tahmin etti.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SATIŞLARI TAHMİNLERİ AŞTI

Rapora göre, kamu hizmetleri için büyük temiz enerji kurulumları, izin ve şebeke ara bağlantı gecikmeleri ve ekipman tedarikindeki zorluklar nedeniyle engellendi. Bununla birlikte, elektrikli araç satışları araştırmacıların tahminlerini karşıladı. Rapora göre, sıfır emisyonlu araçlar geçen yıl hafif hizmet satışlarının %9,2'sini oluşturarak %8,1 ile %9,4 arasında öngörülen aralığın en üst noktasında yer aldı. 

Gruplar, bu yıl elektrikli araç satışlarındaki artışın geçen yılki %50'lik artışın altında kalacağını, ancak %30 ila %40 arasında tutulması halinde ABD'nin iklim hedeflerine ulaşma yolunda ilerleyeceğini belirtti.