1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Abdullayev: TANAP Projesi 2018 yılında tamamlanacak

Abdullayev: TANAP Projesi 2018 yılında tamamlanacak

Enerji Günlüğü - Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (State Oil Company of Azerbaijan Republic-SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP'ın gelecekte sadece...

Abdullayev: TANAP Projesi 2018 yılında tamamlanacak

Enerji Günlüğü - Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (State Oil Company of Azerbaijan Republic-SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP'ın gelecekte sadece Azerbaycan doğal gazını değil, aynı zamanda Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gazını da, Güney Gaz Koridoru çerçevesinde Avrupa'ya taşıma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

ORTA ASYA, ORTADOĞU VE DOĞU AKDENİZ GAZINI DA TAŞIR

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı basın toplantısında Abdullayev, Azerbaycan'ın 3 trilyon metreküpten fazla ispatlanmış gaz rezervleri bulunduğunu belirterek, TANAP ile bu yolda önemli bir adım atıldığını söyledi.

Bu hattın sadece Azerbaycan doğal gazını değil, aynı zamanda Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gazını da Güney Gaz Koridoru çerçevesinde Avrupa'ya taşıma potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Abdullayev, "Elde ettiğimiz bu başarılar, Azerbaycan'ın, Avrupa'nın itibarlı gaz tedarikçisi rolünü oynamaya hazır olduğunu bir daha göstermektedir" dedi.

İHRAÇ POTANSİYELİ 40-50 MİLYAR M3 

Yeni işletilecek gaz kaynaklarıyla Azerbaycan'ın toplam ihraç potansiyelinin, 2025 yılına kadar minimum 40-50 milyar metreküp gaz hacmine ulaştırılacağı öngörüsünde bulunan Abdullayev, bu gazın büyük bölümünün Avrupa pazarına taşınabileceğini, ancak böyle büyük hacimlerin Azerbaycan'dan Avrupa'ya güvenli taşınmasına imkan sağlayacak boru hattı alt yapısına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Abdullayev, "Kanaatimizce, böyle bir sistem 3 bölüm şeklinde olmalı. Birinci bölüm rolünü şu anda 'Şahdeniz1' çerçevesinde üretilen gazın Gürcistan ve Türkiye'ye taşınmasını hayata geçiren Güney Kafkas gaz boru kemeri oynayacaktır. İkinci önemli ve birleştirici bölüm olarak biz TANAP projesini gerçekleştireceğiz. Bu kemerin inşası Azerbaycan ve Türkiye’nin enerji güvenliği ve ihraç potansiyelinin artırılmasını temin edecektir" ifadelerini kullandı.

ŞAHDENİZ ORTAKLARI TANAP’A KATILACAK

Bu yeni gaz boru hattının inşasının 2 ülkenin ortak girişimi olduğunu ve bununla ilgili tüm hukuki prosedürlerin artık sonuçlandırıldığını dile getiren Abdullayev, SOCAR'ın operatörlüğü ile BOTAŞ ve TPAO şirketlerinden konsorsiyum oluşturulduğunu, 'Şahdeniz' ortaklarının bu konsorsiyuma katılmasının da gündemde olduğunu bildirdi. Abdullayev, şunları söyledi;

"İlk aşamada Azerbaycan gazı, ikinci aşamada ise Hazar Denizi ve diğer doğu ülkelerinde üretilen gaz, bu kemer vasıtasıyla taşınacak. Üçüncü bölüm ise TAP gaz boru hattıdır. Azerbaycan'ın geniş gaz imkanları, Güney Koridoru'nun oluşturulması yönünde elde ettiğimiz ilerleme göstermektedir ki, Avrupa pazarlarına getireceğimiz alternatif kaynaklar gelecekte İtalya, Arnavutluk ve Yunanistan pazarlarının sınırlarını aşacak. Yakın gelecekte yeni teçhizat kaynaklarının Güney Gaz Koridoru vasıtasıyla Avrupa pazarlarına aktarılması için TAP'ın potansiyel genişlemesi, aynı zamanda Bulgaristan, Romanya ve Macaristan arazisinden Avusturya'ya doğru ikinci bir rotanın açılması ile Avrupa'ya gaz ihraç hacmi artacaktır."

Şu an TANAP ile alakalı bankalardan kredi istemeyeceklerini ve buna ihtiyaçları olmadığını belirten Abdullayev, TANAP'ın, Güney Gaz Koridoru'nun çok önemli bir parçası olduğunu, projenin şu anda çok hızlı geliştiğini ve gerek Türk, gerekse Şahdeniz Konsorsiyumu'ndaki ortaklarıyla yola devam ettiklerini belirtti.

TANAP’IN TEMELİ 2014’DE ATILACAK

"Proje, hem Türkiye'nin Hazar kaynaklarından gaz temin edilmesi hem de Avrupa'ya gazın taşınması nedeniyle büyük stratejik öneme haiz" diyen Abdullayev, temelini 2014 yılı içerisinde atmayı planladıkları projenin, 2018 yılında tamamlanacağını öngördü.

Abdullayev, "Şahdeniz 2, Güney Kafkas boru hattı, TANAP ve TAP yani Güney Gaz Koridoru olarak birlikte değerlendirildiğinde yatırımlarımızda 2008 krizi sonrası Avrupa ve Kafkaslar'a uzanan coğrafyada en büyük yatırımdır. 2018 yılında yatırımlar tamamlandığında, enerji sektörünün katmanlarında en büyük yatırımcı konumuna geleceğiz" dedi.

TÜRKİYE’DE FAALİYETLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Rövnag Abdullayev, "Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattından TANAP doğalgaz boru hattına petrokimya üretiminden, rafineriye, elektrik üretiminden, limancılığa uzanan çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz. Takdir edersiniz ki bu da SOCAR Türkiye olarak çok ciddi bir şirket değerlemesidir. Gerek Türkiye'de ve gerekse uluslararası arenada enerjinin çok güçlü bir oyuncusu olarak faaliyetlerimize devam edeceğiz" diye konuştu. 

ARALIK'TA 500 MİLYON $ SERMAYE ARTTIRIMI YAPILACAK

Yatırımların çok iyi gittiğini dile getiren Abdullayev, "Aralık ayında öz sermayeyi arttırma kararını vereceğiz. 500 milyona yakın sermaye arttırımı olacak. Projemiz çok yüksek ve süratli şekilde devam ediyor" ifadesini kullandı. Abdullayev, son olarak, 500 milyon dolarlık tahvil satışını SOCAR'ın imajı için yaptıklarını ve tekrar satış yapmayacaklarını açıklayarak, "SOCAR'ın halka açılması söz konusu değil, o, Azerbaycan halkınındır" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler