1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Abdullayev: TANAP, Türkiye’nin jeostratejik konumunu güçlendirecek

Abdullayev: TANAP, Türkiye’nin jeostratejik konumunu güçlendirecek

Enerji Günlüğü - SOCAR Başkanı ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev TANAP’ın Türkiye’nin jeostratejik konumunu güçlendireceğini belirtti.Enerji...

Abdullayev: TANAP, Türkiye’nin jeostratejik konumunu güçlendirecek

Enerji Günlüğü - SOCAR Başkanı ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev TANAP’ın Türkiye’nin jeostratejik konumunu güçlendireceğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ev sahipliğinde, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer ülkelerden devlet başkanları ile bakanların katılımıyla açılışı gerçekleştirilen TANAP, Hazar Denizi’nden Avrupa’ya uzanan Güney Gaz Koridoru projesinin, en büyük kısmını oluşturuyor.

Törende SOCAR Başkanı ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR, BP ve BOTAŞ’tan oluşan proje ortaklarının üst düzey yöneticileri ve ABD, Avrupa Birliği ve Güney Gaz Koridoru’nu oluşturan ülkelerin sektör temsilcileri hazır bulundu.

SOCAR Başkanı ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP’ın Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tarihi dostluk ve kardeşlik bağını daha da güçlendirdiğine dikkat çekerek, “Türkiye’ye ve Türkiye ekonomisine her zaman güvendik. Bugün açılışını yaptığımız TANAP, bu güvenin arkasında yatan dostluğumuzun ve işbirliğimizin önemli bir göstergesi olarak faaliyete geçiyor. TANAP’ın, Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın ekonomik kalkınmasını daha da hızlandırmasının yanı sıra her iki ülkenin enerji güvenliğine büyük katkısı olacak. Azerbaycan gazının doğrudan Avrupa pazarlarına ulaştırılması, Türkiye’nin jeostratejik konumunu güçlendirecek ve ülkenin önemli bir enerji üssü olmasına olanak sağlayacak. Bu vesileyle Türkiye ve Azerbaycan devlet yetkililerine ve projenin inşaatında özveriyle çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.

2020’DEN İTİBAREN GELEN GAZ İKİ KAT ARTACAK

Şahdeniz projesiyle ilgili yatırım kararının 2013 yılı sonunda verildiğini anımsatan Abdullayev, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mart 2015’te TANAP projesinin temeli atıldı. TANAP ile birlikte, 2020 yılından itibaren, Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen gazın miktarı iki kat artacak. TANAP’ın başlangıç kapasitesi 16 milyar metreküp. Bunun 10 milyar metreküpü 2020 yılından itibaren Avrupa'ya ihraç edilecek. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız ek yatırımlarla TANAP’ın kapasitesi 31 milyar metreküpe çıkabilecek.”

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler