1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB’nin esnek 2030 yenilenebilir hedefi yüzde 27

AB’nin esnek 2030 yenilenebilir hedefi yüzde 27

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, açıkladığı 2030 için iklim ve enerji hedeflerinde yenilenebilir enerji için en az %27 önerdi ancak tam bir bağlayıcılığı...

AB’nin esnek 2030 yenilenebilir hedefi yüzde 27

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, açıkladığı 2030 için iklim ve enerji hedeflerinde yenilenebilir enerji için en az %27 önerdi ancak tam bir bağlayıcılığı olmayacağını belirtti.

Avrupa Komisyonu, dün Brüksel’den yaptığı yazılı açıklamayla 2030 için iklim ve enerji hedefi önerilerini açıkladı. Brüksel, 2030 yılına kadar üye ülkelerin enerji ihtiyaçlarının en az yüzde 27'sinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasını ve sera gazlarının yüzde 40 oranında azaltılmasını hedefliyor. Ancak yenilenebilir hedefinin üye ülkeler için tam bir bağlayıcılığı olmadığını belirtiyor.

Brüksel’den dün yapılan yazılı açıklamada, yeni 2030 yılı AB iklim ve enerji çerçeve çalışmasının dayanakları şöyle sıralandı: yenilenebilir enerjide en az %27 hedefi, sera gazı emisyonlarının %40 azaltılarak 1990 yılı seviyesinin altına getirilmesi, enerji verimliliği politikalarında yenilenmiş hedefler, rekabetçi ve güvenli bir enerji sistemi sağlamak için yeni göstergeler ve yeni bir yönetim sistemi.

HEDEF %27 YENİLENEBİLİR ENERJİ AMA TAM BAĞLAYICI DEĞİL

Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı enerji paketinde, Üye ülkelerin enerji ihtiyaçlarının en az yüzde 27'sinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması hedefinin bağlayıcı olmayacağı uyarısı var.

Açıklamada konuyla ilgili, “AB kanunlarıyla ulusal yenilenebilir hedefleri belirlenemezdi, bu nedenden dolayı üye ülkelerin kendi ülke koşulları ve tercihlerine uyarlanmış bir şekilde enerji sistemlerini dönüştürmeleri için bir esneklik bırakılıyor” ifadesi yer aldı.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN ONAYLAMASI GEREK

Önümüzdeki Mart ayında AB liderlerinin görüşmeye başlayacağı önerilerin, resmi teklif halini alarak yürürlüğe girmeden önce Avrupa Parlamentosu'nun da onayını alması gerekecek. Paket, şu anda geçerli olan 2020 hedeflerinin yerini alacak.

Şu anda geçerli olan 2020 hedefleri, karbon azaltımı ve yeşil enerji için yüzde 20 düzeyinde. AB verilerine göre yenilenebilir enerjinin payı şu anda yüzde 14.4 iken emisyonları 1990 seviyesine göre yüzde 20 oranında azaltılma hedefi halihazırda yakalanmış durumda.

KAYA GAZI İÇİN 'ASGARİ İLKELER'

Avrupa Komisyonu, Çarşamba günü açıkladığı paketle aynı zamanda kaya gazı çıkarmada bazı 'asgari ilkeler' getirmek istiyor. Teklifte aynı zamanda kirletme izinlerinin el değiştirdiği Emisyon Ticaret Sistemi'ndeki fiyat düzeylerinin artırılması için, izinlerin piyasadan çekilmesi yer de alıyor.

PAKET HEM KARBON ORANINI DÜŞÜRECEK HEM REKABET GÜCÜNÜ KAYBETTİRMEYECEK

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, açıkladıkları paketin bir yandan Avrupa'yı düşük karbonlu bir ekonomi yolunda tutmalarını, diğer taraftan da rekabet güçlerini kaybetmemelerini sağlayacağını söyledi.

İklim için harekete geçmenin dünyanın geleceği için büyük önem taşıdığını belirten Barroso, 'Öte yandan gerçek bir Avrupa enerji politikası da rekabet gücümüz için kilit önem taşıyor' dedi.

Barroso, 'Bugünkü paket, iki konuyla aynı anda ilgilenmenin çelişkili olmadığını, birbirini desteklediğini gösteriyor. 2030 için yüzde 40 gibi iddialı bir sera gazı azaltım hedefi, düşük karbonlu bir ekonomiye giden yolumuzda en uygun maliyetli mihenk taşıdır. Yüzde 27'lik yenilenebilir hedefi de yatırımcılara istikrar sağlanması, çevreci istihdamın artırılması ve arz güvenliğimizin sağlanması için önemli bir mesajdır ' dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler