1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB'nin gaz reformu depolama ve ortak satın almaya odaklanacak

AB'nin gaz reformu depolama ve ortak satın almaya odaklanacak

AB'nin açıklayacağı gaz piyasası mevzuatı, depolama ve ortak gaz stokları satın alma konularını düzenleyecek. 

AB'nin gaz reformu depolama ve ortak satın almaya odaklanacak

Enerji Günlüğü - AB'nin açıklayacağı gaz piyasası mevzuatı, depolama ve ortak gaz stokları satın alma konularını düzenleyecek. 

Son birkaç ayda, yükselen gaz fiyatları AB'nin yoksul nüfusunu vururken, işletmelerin maliyetlerini artırarak Avrupa'nın ekonomik toparlanmasını yavaşlatma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Bu sorunlara çözüm bulmaya çalışan Avrupa Komisyonu’nun 14 Aralık'ta AB gaz piyasası mevzuatını açıklaması bekleniyor. Komisyon, planlı bir revizyonu içeren mevzuatın gaz depolama tesislerine erişimi iyileştirmeye çalışacağını ve gaz stoklarının ortak satın alınmasını sağlayan hükümleri içereceğini açıkladı.

“BÖLGEDE JEOPOLİTİK RİSKLERİ DE İZLİYORUZ”

AB Enerji Komiseri Kadri Simson yaptığı değerlendirmede, artan gaz fiyatlarının ekonomik toparlanmanın yanında Avrupa’nın komşuları arasında yaşanan sıkıntılarla ortaya çıkan jeopolitik tehlikelerle de ilgili olduğunu söyledi. Bu gelişmeleri de dikkatle takip ettiklerini kaydeden Simson, Ekim ve Kasım aylarında Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 25 daha az olduğuna dikkat çekti.

Komisyonun yaklaşmakta olan gaz paketinin “diğer şeylerin yanı sıra temel depolama sorununu da çözeceğini kaydeden Simson, “Depolamayı hem ulusal hem de bölgesel düzeyde arz güvenliği risk değerlendirmelerinin bir parçası haline getireceğiz. Ayrıca teklif, enerji piyasası düzenlemesi ve AB rekabet kuralları ile uyumlu olarak, düzenlenmiş kuruluşlar tarafından stratejik gaz stoklarının ortak tedariki için etkinleştirici bir çerçeve içerecek” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler