1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Acar: Türkiye Avrupa`nın en büyük 3 gaz pazarından biri olacak

Acar: Türkiye Avrupa`nın en büyük 3 gaz pazarından biri olacak

Enerji Günlüğü -EWE Turkey Holding Genel Müdürü Bekir Sami Acar, Türkiye’nin dünyada en fazla performans gösteren enerji piyasalarından biri olduğunu...

Acar: Türkiye Avrupa`nın en büyük 3 gaz pazarından biri olacak

Enerji Günlüğü -EWE Turkey Holding Genel Müdürü Bekir Sami Acar, Türkiye’nin dünyada en fazla performans gösteren enerji piyasalarından biri olduğunu belirterek, bu tempoyla giderse, önümüzdeki senelerde Avrupa'nın en büyük 3 gaz pazarından biri olacağını söyledi.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından organize edilen“Türkiye’nin Enerji Merkezi Olma Yolunda TANAP Projesinin Rolü” konulu yuvarlak masa toplantısında konuşan EWE Turkey Holding Genel Müdürü Bekir Sami Acar, Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada en fazla performans gösteren enerji piyasalarından biri olduğunu belirterek, bu tempoyla giderse, önümüzdeki senelerde Avrupa'nın en büyük 3 gaz pazarından biri olacağını söyledi.

TÜRKİYE CAZİP BİR PAZAR

EWE Turkey Holding Genel Müdürü Bekir Sami Acar Türkiye piyasası, mevcut koşullar, sorunlar ve TANAP’ın piyasaya katkısına dair değerlendirmelerde bulundu. Yüksek talep artışının ve gelecekteki potansiyel büyümenin Türkiye'yi cazip bir pazar haline getirdiğini, civardaki yeni gaz kaynaklarının en büyük hedef pazarlarından birinin de Türkiye olduğunu belirten Acar, Türkiye'nin sadece bölgesinin değil Avrupa'nın da büyüme kaydeden en büyük pazarlarından biri olduğunu dile getirdi.

"Türkiye bu tempoyla giderse, önümüzdeki senelerde Avrupa'nın en büyük 3 gaz pazarından biri olacak" diyen Acar, piyasanın gelişmesi ve ileride enerji hub'ı olması önünde bulunan sorunları ve yapılması gerekenleri şu sözlerle özetledi: "Bunların başında fiyat reformunun gerçekleştirilmesi konusu geliyor... Bunun dışında uzun zamandır beklediğimiz yapısal ve hukuki düzenlemeler var. Bunların en önemlisi BOTAŞ'ın ayrıştırılması, enerji borsasının kurulması konusu. Bizi kısıtlayan diğer bir konu da iletim şebekesi üzerindeki kısıtlamalar ve genel olarak şebekenin erişilebilirliği. Bütün bunlar piyasanın bir sonraki aşamaya geçmesi konusunda engel oluşturuyor."

TANAP, TÜRKİYE'NİN KONUMUNU GÜÇLENDİRECEK

Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada en fazla performans gösteren enerji piyasalarından biri olduğunu belirten Acar, şebekelerin gazla nispeten daha geç tanışması ve yatırımların da son 10 yıllık dönemde gerçekleşmesi sonucunda 20 milyar metreküp seviyelerinden 45-50 milyar metreküp bandına gelindiğini aktardı.

Türkiye'de hala büyüme potansiyelinin olduğunu ve hala Anadolu'da ağ penetrasyon oranlarının yüzde 50-60'lar seviyesinde bulunduğunu dile getiren Acar, "Önümüzdeki dönemde tahminlerimize göre 10 milyon yeni konut abonesi şebekeye bağlanacak. Aynı şekilde elektrik sektöründen de talep artışının devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye'nin, önümüzdeki yıllarda, geçmişteki kadar büyük adımlarla olmasa da istikrarlı bir şekilde büyüyerek, 10 yılın sonunda 60 milyar metreküpe çıkabilecek bir talep dinamiği var” diye konuştu.

TANAP'ın piyasaya çok büyük katkılarının olacağının altını çizen Acar, "TANAP'ın en temel faydası Türkiye'nin yüksek talep artışını karşılaması. Diğer konu, Rusya'ya oldukça bağımlıyız. TANAP'la çeşitlendirme anlamında daha iyi bir noktada olabileceğiz.Türkiye'nin daha fazla imkanı olacak ve satıcılar nezdinde Türkiye'nin konumunu güçlendirecek" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler