1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Adana’da atıklar katı yakıt ve gübreye dönüşecek

Adana’da atıklar katı yakıt ve gübreye dönüşecek

Özlem Varda Orman Ürünleri şirketi, Adana’da 4 milyon lirayı aşan bir yatırımla Katı Yakıt ve Katı Gübre Üretim Tesisi kurarak bölgedeki atıkları değerlendirecek.

Adana’da atıklar katı yakıt ve gübreye dönüşecek

Enerji Günlüğü - Adana’nın Karaisalı ilçesinde kurulacak olan tesiste tavuk gübresi, odun talaşı, tarımsal atıklar, kül ve demir cevheri gibi hammaddelerden katı yakıt ve katı gübre üretilecek. 

Özlem Varda Orman Ürünleri Maden Kömürcülük Gübre ve Yem Sanayi Ltd. Şti. tarafından Adana İli, Karaisalı İlçesi, Kuyucu Mahallesinde “Katı Yakıt ve Katı Gübre Üretim Tesisi” kurulması planlanıyor. Projenin değerinin 4 milyon TL’yi aşması bekleniyor. 

Proje kapsamında hammadde olarak tesise kabul edilen odun talaşı, tavuk gübresi, tarımsal atıklar, kül ve demir cevheri gibi hammaddeler belirli oranlarda karıştırılarak katı yakıt ve katı gübre elde edilecek. Tesiste yılda 7 bin 200 ton katı yakıt ve 7 bin 200 ton/yıl katı gübre üretilecek. 

Hammadde olarak kullanılacak ayda 600 ton tavuk gübresi civarda yer alan etlik piliç yetiştirme tesislerinden temin edilerek, tesis alanı içerisinde planlanacak 1.000 m2’lik 4 adet sızdırmasız kurutma havuzunda biyolojik çürütme işlemine tabii tutularak, fosilleştirilecek. Fosilleştirme sonrasında kokusunu kaybeden tavuk gübresi daha sonra işleme tabii tutulacak.

Tarımsal atıklar Karaisalı ilçesinde yer alan tarım arazilerinden temin edilecek ve demir madeni ise Karaisalı-Aladağ-Pozantı’da yer alan maden ocaklarından ücretleri karşılığında ücretleri temin edilecek.

ÜRETİM SÜRECİ

Katı yakıt üretimi sırasında odun talaşı, fosilleştirilmiş tavuk gübresi, tarımsal atıklar (mısır koçanı, ayçiçeği sapı vb.) belirli oranlarda kullanılacak. Tesise aylık olarak kabul edilen fosilleştirilmiş tavuk gübresi, tarımsal atıklar (mısır koçanı, ayçiçeği sapı vb.), odun talaşı, kül ve demir madeni öncelikle eleklere alınarak elenme işlemine tabii tutulacak ardından fırına alınarak neminin alınması sağlanacak. Nemi alınan hammaddeler daha sonra hamur havuzuna alınarak karıştırılacak. Hamur havuzunda uygun kıvama gelen ürün pres makinesine alınarak, preslenecek. Preslenen ürünler soğutma işlemine tabii tutulacak ve ürün taşıma bandı yardımıyla paketleme ünitesine alınacak. Paketlenen ürünler tesis alanı içerisinde uygun bir alanda ambalajlı olarak depolanacak ve ardından satış için nakledilecek.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler