1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Adana’da kömür santrali için Bilgin’e red, GDF Suez’in basvurusu incelemede

Adana’da kömür santrali için Bilgin’e red, GDF Suez’in basvurusu incelemede

EnerjiGünlüğü - Adana Yumurtalık’ta Bilgin Grubu’nun kömür santrali kurma başvurusu iade edilirken, Fransız GDF ortaklı Suez Güney Enerji’nin başvurusu...

Adana’da kömür santrali için Bilgin’e red, GDF Suez’in basvurusu incelemede

EnerjiGünlüğü - Adana Yumurtalık’ta Bilgin Grubu’nun kömür santrali kurma başvurusu iade edilirken, Fransız GDF ortaklı Suez Güney Enerji’nin başvurusu incelemeye alındı. 

Fransız GDF Suez ve Mimag-Samko Ortaklığı’nın kurduğu SUEZ Güney Enerji AŞ firmasının Adana Yumurtalık bölgesinde kurmayı planladığı 1.340 MW’lık İthal Kömür Santralı Projesi’nin değerlendirilmesi için EPDK’nın önünde duran engeller aşıldı.

Proje’nin inceleme değerlendirme aşamasına alınması ardından Bilgin Elektrik’in sahibi olduğu SUBA Enerji firması tarafından aynı bölgede kurulmak üzere yapılan 1.400 MW’lık Gölovası Termik Santralı başvurusu nedeniyle değerlendirmeler bir süredir askıya alınmıştı.

EPDK tarafından geçtiğimiz aylarda yürürlüğe koyulan ve aynı yere yapılan başvurulara ilişkin lisans yönetmeliği değişikliği çerçevesinde, projelerin inceleme-değerlendirme aşamasına alınması ardından aynı bölge için başka bir başvurunun yapılamaması yönündeki düzenleme sonrasında, Proje için çözüm yolu bulunmuş oldu.

Bir süredir değişiklik kapsamında işlemlerini sürdüren EPDK, konuyu Kurul gündemine taşıdı. Kurul tarafından SUBA Enerji’nin başvurusu, Suez Güney Enerji’nin başvurusunun incelemeye alınması ardından yapılması gerekçesiyle iade edildi.

Böylece, Sinop Nükleer Santralı için de dev anlaşmaya imza atan Suez Grubu’nun bir diğer önemli projesi olan Adana İthal Kömür Santralı için EPDK tarafından gerekli çalışmalar başlatıldı. Proje için Türkiye Elektrik İletim AŞ’den (TEİAŞ) bağlantı görüşü alınması konusunda da çalışmalara başlanacak. Ancak bölgenin yoğun kapasitesi nedeniyle TEİAŞ’ın bölgeye bağlantı tahsis etmekte sıkıntılar çektiği biliniyor.

Başvuru EPDK’nın Önlisans Yönetmeliği’nin yayımlaması ile önlisans başvurusu olarak değerlendirilecek ve Suez Güney Enerji’den önlisans için gerekli belgelerini hazırlaması istenecek.

Başvuru Kasım 2012’de EPDK tarafından inceleme-değerlendirme aşamasına alınarak, itirazlara açılmıştı. Başvuru için o günden bu yana değerlendirme çalışmalarına başlanamamış ve çakışma sorunun giderilmesi beklenmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler