1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Adapazarı atıkları elektriğe çevrilecek

Adapazarı atıkları elektriğe çevrilecek

Suga Biyokütle Enerji, Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde günde yaklaşık 72,6 ton atığın yakılarak elektriğe çevrileceği 2 MW kapasiteli bir biyokütle tesisi kuracak.

Adapazarı atıkları elektriğe çevrilecek

Enerji Günlüğü - Suga Biyokütle Enerji, Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde günde yaklaşık 72,6 ton atığın yakılarak elektriğe çevrileceği 2 MW kapasiteli bir biyokütle tesisi kuracak.

Suga Biyokütle Enerji Üretim A.Ş. tarafından Sakarya İli, Adapazarı İlçesi, Göktepe Mahallesi’nde hayvansal (kanatlı) gübre atıkları başta olmak üzere muhtelif arıtma çamuru, organik içerikli atıklar, biyobozunur atıklar vb. gibi kalorifik değeri olan atıkların yakılarak bertaraf edilmesi ve bu esnada elde edilecek ısı enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi amacıyla Atık Yakma ve Elektrik Üretim Tesisi (2,4 MWm/2,0 MWe)3 kurulması planlanıyor. 

1,1 milyon lira değerindeki proje kapsamında, iyi yönetilmediği takdirde koku emisyonları, toprak kirliliği, yeraltı ve yerüstü su kirliliği oluşturan hayvansal (kanatlı) gübre atıkları başta olmak üzere muhtelif arıtma çamuru, organik içerikli atıklar, biyobozunur atıklar vb. gibi atıklar tesis bünyesinde yakılarak bertaraf edilecek olup aynı zamanda üretilecek elektrik enerjisi ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak. 

Kurulacak tesiste günde yaklaşık 72,6 ton atık işlenerek elektrik enerjisine çevrilecek ve üretilecek elektrik enerjisi orta gerilim hattı vasıtasıyla enterkonnekte ağa verilecek. Tesis, 2.000 kWh üretim kapasitesi ile 7.000 saat/yıl çalışma süresi üzerinden yılda 14.000.000 kW elektrik enerjisi üretilebilecek. Projenin amortisman süresinin 6 yıl olması planlanıyor. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler