1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Adıgüzel HES güneşle hibrit santrale dönüşecek

Adıgüzel HES güneşle hibrit santrale dönüşecek

Aydem Yenilenebilir Enerji, Denizli’de işletmekte olduğu Adıgüzel HES’e yardımcı kaynak olarak 43,48 MW kurulu gücünde güneş santrali kuracak. 

Adıgüzel HES güneşle hibrit santrale dönüşecek

Enerji Günlüğü - Denizli’de bulunan Adıgüzel HES, güneş enerjisi ile hibrit santrale çevrilecek. Santrale yardımcı kaynak olarak 3 adet yüzer ada üzerinde GES kurulacak.

Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş., Denizli’nin Güney ilçesinde işletmekte olduğu 62 MW kurulu gücündeki Adıgüzel Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne (HES) yardımcı kaynak olarak güneş enerji santrali kurmayı planlıyor. Proje kapsamında Uşak İli, Ulubey İlçesi ve Denizli İli, Güney ve Çal İlçeleri sınırları içinde yaklaşık 46 hektarlık alanda 43,48 MW kurulu gücünde güneş santrali kurulacak. Santraller 3 ayrı yüzer ada olarak kurulacak. Projenin değeri de yaklaşık 364 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Proje ile Adıgüzel HES’in anlık üretim gücünün, lisans gücünden düşük olduğu durumlarda yardımcı kaynak olarak güneşten üretilen enerji ile HES ve Yüzer Güneş Enerji Santrali (YGES) anlık üretimleri toplamı, talep değerinin lisans gücünü (62 MW) aşmayacak şekilde çalıştırılması planlanıyor. Yardımcı Kaynak YGES İlavesi projesinin devreye girmesi ile ana kaynak yıllık kWh üretim miktarında bir değişiklik olmayacak ve yıllık 280.000.000 kWh/yıl elektrik üretimi sağlanacak. Nihai kapasitede ana kaynak kurulu gücü 127,99132 MWm/62 MWe olacak. Proje ile ana santralin elektriksel gücünde herhangi bir artış olmayacak, ilave edilen YGES ile birlikte santral Birleşik Yenilenebilir Elektrik üretim tesisi olarak faaliyet gösterecek.

Doğru akım olarak üretilen enerjinin alternatif akıma çevrilebilmesi için kara tarafında 10 adet invertör kurulacak. Üretilen elektrik mevcut şalt ile elektrik şebekesine verilecek. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler