1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Adriyatik doğal gaz arama sektörü gelişiyor!

Adriyatik doğal gaz arama sektörü gelişiyor!

Enerji Günlüğü - Atina’da ikincisi yapılan Balkan Petrol ve Gaz Zirvesinde, Adriyatik Denizi ve Orta Balkanlardaki doğal gaz çalışmaları ve beklentileri...

Adriyatik doğal gaz arama sektörü gelişiyor!

Enerji Günlüğü - Atina’da ikincisi yapılan Balkan Petrol ve Gaz Zirvesinde, Adriyatik Denizi ve Orta Balkanlardaki doğal gaz çalışmaları ve beklentileri hakkında ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Naturalgaseurope sitesinde yer alan habere göre, gaz sektörünün son durumunun konuşulduğu ve Balkanların Avrupa gaz piyasası ile daha geniş ve sıkı bağlantılar kurması için yeni planlar açıklandı.

Balkan ülkelerine tek tek bakacak olursak, durum daha netlik kazanacaktır.

HIRVATİSTAN IAP'IN YAPIMINA AKTİF OLARAK DEVAM EDİYOR

Hırvatistan’ın Maliye Bakanı vekili Alen Leveric ülkesinin, TAP’ın bir kolu olarak görülen İyon Adriyatik Boru Hattında (IAP) önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Hırvatistan IAP’nın yapımına aktif olarak devam ediyor. TAP ile Azeri gazını 2019 ortalarında Şah Deniz’den aktarmaya hazır olmaya çalışıyor.

Hırvatistan bakanı aynı zamanda Kasımda resmi bir plan olarak açıklanacak olan Hırvatistan-Macaristan-Ukrayna gaz rotası inşasını ilerletmek için Hırvatistan’ın planını da açıkladı.

Hat, Hırvatistan’ın TAP-IAP kanalıyla ithalatını kullanarak Macaristan ve Ukrayna’nın ithalatını değiştirmeyi amaçlıyor ve Adriyatik Denizindeki Krk Adasındaki LNG istasyonunu kullanmak istiyor. Kod adı ‘Adria LNG’ olan bu istasyon ile kapasitesi yılda 10 milyar m³ olacak.

Bununla birlikte Hırvatistan’ın gaz piyasasının çeşitlendirilmesi ve enerji güvenliği için oluşturduğu orta ve uzun vadeli planları, Balkanların ve Orta Avrupa ülkelerinin bağlantı sistemlerinde bir canlanmayı öngörüyor. Zagreb, Baltık ve Adriyatik-Akdeniz arasındaki kıtalar ötesi piyasada stratejik konumunu genişleterek kesin bir rol oynamak istiyor.

Hırvatistan aynı zamanda 2014 yılında açık deniz ekonomik bölgesinde keşif çalışmaları yapacak. Spectrum ASA ve iş geliştirme müdürü Jevon Hilder bölgede şimdiden sismik araştırmalar yapıldığını ve iyimser bulgular kaydettiklerini söyledi.

Uzmanlar Kuzey Adriyatik açık deniz bölgesinin umut verici bir bölge olduğunu ve çok yakında elde edilen sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını düşünüyorlar.

KARADAĞ AÇIK DENİZLERİNDE ARAMA ÇALIŞMALARI İÇİN 2014 EKİMİNDE İHALE YAPACAK

Hırvatistan’daki gelişmelerle paralel olarak komşu Karadağ, açık denizlerinde arama çalışmaları için 2014 Ekiminde bir ihale açmanın ön hazırlıkları içinde. İhale için teklifleri 2014 Şubat ayında almaya başlayacağını duyurdu.

Karadağ Maden ve Jeolojik Araştırma Bakanı Vladan Dublejevic de, IAP’nin ülkesi için öneminin farkında ve TAP’ın tercih edilmesi burada da büyük umutlara yol açtı.

Karadağ’da şu anda doğal gaz sektörüne sahip olmasa da, jeologların Adriyatik Denizindeki keşifleri sonrası hükümetin umut verici ve dikkate değer buldukları arama gelişmeleriyle paralel olarak bu sektörü geliştiriyor.

ARNAVUTLUK YATIRIMLARINI ARTTIRMAK İSTİYOR

Bir diğer Balkan Adriyatik ülkesi olan Arnavutluk,geçmişte düşük miktarlarda gaz üretiyordu ve şimdi zengin topraklarında daha fazla yatırım yapmayı hedefliyor.

Stream Oil&Gas Başkanı Sotirios Kapotas’a göre, Arnavutluk Delvino ve Orta Batı Bölgesi olmak üzere iki potansiyel sahaya sahip.

Üretimin ithal edecek boyutlarda olmamasına rağmen Stream Arnavutluk’ta yatırım yapmak istiyor.Arnavutluk’un geleceği için gaz kilit önemde, çünkü mevcut durumda elektrik ihtiyacının % 98’i hidroelektrik üretime bağlı. Bu nedenle Kapotas gazlaştırma projesinin uygulanabilir olduğunu düşünüyor.

İkinci aşama Arnavutluk’u bölgesel bağlantı sistemine bağlamak olacak. Bu da endüstriyel büyümeye yol açacak ve elektrik arz sistemindeki eksiklikleri giderecek.

Açık deniz alanlarında gerekli lisanslara sahip olan Cairn ve San Leon şirketleri çalışmalarını sürdürüyorlar ve 3D sismik araştırmalarını tamamlamış durumdalar. Bu cephede de gelişmeler bekleniyor.

SIRBİSTAN PANONİAN HAVZASINDA ARAMA YAPACAK

Son olarak Balkanların ortasında bulunan Sırbistan’ın da beklentileri var. Şimdiden Panonian havzasında arama projesi yolda.

Bunun dışında Sırp şirket NIS Bosna’da 2D sismik araştırmalarını başlattı ve 2013 Mayısında bir kuyuda sondaj çalışması yaptı.

NIS, ortakları RAG ve Faloc ile birlikte Macaristan’da birkaç petrol kuyusu açtı ve Romanya’da da milyonlarca dolarlık arama projesi için yasanın çıkması için çabalarını sürdürüyor.

Sırp şirketi aynı zamanda Gazpromneft ile olan yapısal ortaklığı ile Güney Akım Projesine Sırbistan’ın katılımının,Sırbistan ve bölgenin Avrupa’nın esas doğal gaz merkezi olması yönündeki beklentileri arttırdığına inanıyor.

çeviri haber : Sabiha Kötek

Önceki ve Sonraki Haberler