1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Afet bölgesindeki lisanssızlar yaptırımlardan bir yıl muaf olacak

Afet bölgesindeki lisanssızlar yaptırımlardan bir yıl muaf olacak

Üretim yapamayan veya sözleşme gücü düşen afet bölgesindeki lisanssız üretim tesislerine, 31 Ağustos 2024’e kadar yaptırım uygulanmayacak.

Afet bölgesindeki lisanssızlar yaptırımlardan bir yıl muaf olacak

Enerji Günlüğü - Afet bölgesinde olup, üretim yapamayan veya sözleşme gücü düşen lisanssız üretim tesislerine 31 Ağustos 2024’e kadar herhangi bir yaptırım uygulanmayacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle olağanüstü hal ve/veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerdeki lisanssız elektrik üretim tesisleriyle ilişkilendirilen orta hasarlı ve ağır hasarlı yapılar ile yıkılmış ve yıkılacak yapılar için 09 Mayıs 2023 tarihinden itibaren 31 Ağustos 2024 tarihine kadar, Yönetmelikte yer alan bazı yaptırım hükümlerinin uygulanmayacağını duyurdu. 

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde yer alan ve lisanssız üretim tesislerinin 31 Ağustos 2024’e kadar muaf tutulacağı yaptırım hükümleri, aşağıdaki gibi bildirildi.

(Madde 28; 8. Fıkra) Kabulü tamamlanarak işletmeye alınan üretim tesislerine ilişkin olarak; üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisi veya tesislerinden herhangi biri için tüketim için yapılan anlaşma veya sözleşmenin geçersiz hale gelmesi ve/veya söz konusu tüketim tesisleri için başvuruya esas bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünün düşmesi halinde, ilgili döneme ilişkin üretilen enerjinin görevli tedarik şirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiş olduğu kabul edilerek bu enerji ile ilgili olarak piyasa işletmecisi ve görevli tedarik şirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz ve bu kapsamda sisteme verilen enerji YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınır. 

(Madde 28; 9. Fıkra) Kabulü tamamlanarak işletmeye alınan üretim tesislerine ilişkin olarak; üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisi veya tesislerinde mücbir sebep halleri hariç elektrik tüketimi olmaması halinde, ilgili aya ilişkin üretilen enerjinin görevli tedarik şirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiş olduğu kabul edilerek bu enerji ile ilgili olarak piyasa işletmecisi ve görevli tedarik şirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz ve bu kapsamda sisteme verilen enerji YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınır.

Önceki ve Sonraki Haberler