1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Afganistan’da petrol üretimi başladı

Afganistan’da petrol üretimi başladı

Enerji Günlüğü – Afganistan’ın büyük kaynakları kullanılma açılıyor. Ülkenin ilk petrol sahası kuzey eyaleti Saripul’da Maden Bakanı Vahidullah...

Afganistan’da petrol üretimi başladı

Enerji Günlüğü – Afganistan’ın büyük kaynakları kullanılma açılıyor. Ülkenin ilk petrol sahası kuzey eyaleti Saripul’da Maden Bakanı Vahidullah Şerani tarafından açıldı. ABD Jeoloji Kurumu’na göre ise Afganistan’da 1,9 milyar varil tutarında keşfedilmemiş ham petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Petrol fiyatlarının aynı kalması durumunda, Afganistan, ülkenin 2011 yılındaki GSMH’sinin yarısı olan 9 milyar doları petrolden kazanabilecek duruma gelecek. Dünya Bankası’nın 2011 yılı raporuna göre; Afganistan’ın gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 97′si askeri harcamalar ya da bağış fonlarından elde ediliyor. Önümüzdeki dönemde Kabil yönetimini, petrol yataklarından yılda yaklaşık 9 milyar dolarlık gelir elde edebileceği hesaplanıyor.
Ülkenin ticari olarak işletilen ilk kuyusu geçtiğimiz günlerde faaliyete girdiği NATO TV tarafından duyuruldu. Dört adet kuyunun bulunduğu Angat’ta günlük yaklaşık 700 varil petrol çıkarılacak.15 Kasım’dan itibaren Kaşkar bölgesin de ise bin 400 varil ham petrol çıkarılacak. Çıkarılan ham petrol işlenmek üzere Çin’e gönderildikten sonra uluslararası pazarda satılacak. Gaz sektörünü de güçlendirmeye çalışan Maden Bakanlığı, otogaz üretimine başladı. Bir Türk şirketinin yakın zamanda Şibirgan şehrine doğalgaz dağıtımı için faaliyetlere başlayacağı öne sürüldü.

Önceki ve Sonraki Haberler